China telt zijn inwoners

Een menigte werklozen in de stad Dongguan, in de Zuidoostelijke provincie Guangdong, voor het gebouw van de lokale overheid, nadat in oktober een speelgoedfabriek had moeten sluiten en 7.000 man op straat kwamen te staan.    Foto AFP

China wordt geteld. Ruim zes miljoen tellers zijn vandaag begonnen aan de grote nationale volkstelling in China, die tot en met 10 november zal duren. De laatste keer, tien jaar geleden,  stond de teller op 1,3 miljard inwoners. De teloperatie kost circa 700 miljoen yuan (75 miljoen euro).

De telteams gaan bij ruim 400 miljoen huishoudens langs en brengen in april volgend jaar rapport uit. Het is de eerste keer dat wordt vastgelegd waar mensen daadwerkelijk wonen in plaats van waar ze officieel geregistreerd staan om de ware inwonersaantallen van grote steden te achterhalen. Veel mensen van het platteland zijn naar de steden getrokken om daar te werken.

    • Marije Willems