Chadli doet Stoch vergeten

Nacer Chadli en Mounir El Hamdaoui spelen deze week met hun clubs in de groepsduels van de Champions League.

Nacer Chadli, in het blauwe shirt, in duel met PSV'er Atiba Hutchinson. Foto Bas Czerwinski 30-10-2010, Eindhoven. PSV - FC Twente. Duel tussen Atiba Hutchinson, links en Nacer Chadli. Foto Bas Czerwinski

PSV 0 FC Twente 1

Ruststand 0-0. 60. Chadli 0-1. Scheidsrechter: Blom. Toeschouwers: 34.300

Eric Gerets, de Belgische bondscoach van Marokko, zag in het Philips Stadion hoe Nacer Chadli de topper tussen PSV en FC Twente besliste. De21-jarige linksbuiten speelde vorig seizoen nog in de marge bijAGOVV, maar is dit seizoen de revelatie bij de landskampioen. De geboren Belg met Marokkaanse roots zal ongetwijfeld snel voor de keus worden gesteld: België of Marokko? „Ik heb nog niets beslist”, zei Chadli zaterdagavond na de wedstrijd, terwijl hij schouderklopjes kreeg van passerende ploeggenoten. „Voorlopig richt ik me alleen op FC Twente.” Met de nieuwe koploper in de eredivisie staat morgen voor de aanvaller het Champions-Leagueduel bij Werder Bremen op het programma.

Chadli kwam afgelopen zomer voor iets minder dan 500.000 euro van het Apeldoornse Sportpark Berg en Bos naar de voetbalclub uit Enschede. De linksbuiten leek vooral als een versterking voor de breedte te zijn gehaald. Van miljoenenaankopen als Emir Bajrami, Marc Janko en Roberto Rosales werd bij FC Twente veel meer verwacht. Na twaalf speelronden is Chadli bijna niet meer uit de basis weg te denken. Hij heeft zijn voorganger Miroslav Stoch al doen vergeten. Chadli bekroonde zijn opmars tegen PSV met zijn eerste competitiedoelpunt, die FC Twente de koppositie bezorgde. Chadli bleef bescheiden: „Ik laat nooit zien wat ik van binnen allemaal voel. Het was heerlijk om te scoren, maar de drie punten waren nog belangrijker.”

De technisch sterke voetballer kende zijn voorlopige hoogtepunt in zijn carrière na een uur spelen tegen PSV. De lichtvoetige aanvaller werd aan de rechterkant aangespeeld door Bryan Ruiz en snelde met de bal aan zijn voeten af op rechtsback Atiba Hutchinson van PSV, die hij met een korte kapbeweging passeerde. Chadli schoot de bal vervolgens met rechts hard in de bovenhoek langs de kansloze doelman Andreas Isaksson. De voetballer die in september 2007 debuteerde als prof, werd als eerste besprongen door verdediger Thilo Leugers. De Duitse debutant van Twente speelde verdienstelijk in het duel dat PSV kansloos verloor. De frustraties bij de thuisclub kwamen aan het einde naar boven. Invaller Jagos Vukovic plaatste een keiharde tackle op Ruiz en kreeg rood. Wilfred Bouma ontsnapte vlak voor tijd na aan dezelfde straf na een trap tegen de Costa-Ricaan.

Eredivisieclubs hoeven niet altijd miljoenen euro’s uit te trekken om zich te versterken. Nu het betaald voetbal in de greep is van de financiële crisis, is slim en goed scouten een belangrijk wapen geworden. FC Twente haalde de afgelopen jaren met spelers als Nashat Akram, Bernard Parker, Youssouf Hersi, Wellington en Vagif Javadov tal van ondermaatse voetballers binnen. Maar met Ruiz deed de club vorig jaar een gouden greep. Chadli lijkt ook een schot in de roos. „Ik heb bewust voor FC Twente gekozen vanwege de speelwijze”, zei de matchwinnaar. „Die keuze heeft goed uitgepakt.”

Chadli doorliep de jeugdopleiding van MVV en kwam in 2007 als groot talent over naar AGOVV. Bij de club, die onder anderen voor Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04), Gonzalo García García (FC Groningen) en Dries Mertens (FC Utrecht) een goede springplank bleek te zijn, had hij drie seizoenen nodig om zich in de kijker te spelen. FC Twente was het slagvaardigst. „Het is mooi om te zien hoe Chadli zich staande houdt”, zei aanvoerder Peter Wisgerhof. „Hij is een nuchtere jongen. Ik verwacht niet zo snel een terugval.”

Chadli belichaamde tegen PSV het vertrouwen dat het huidige FC Twente uitstraalt. Na een moeizaam begin van het seizoen bleef de ploeg van de nieuwe trainer Michel Preud’homme in zichzelf geloven. En door optredens in de Champions League tegen Inter, Tottenham en Werder maakte het elftal een versnelde ontwikkeling door, onder leiding van Theo Janssen. „In het begin was het zeker niet makkelijk om me aan te passen”, legde Chadli uit. „Op dit niveau moet je vooral waken voor domme fouten. En nog steeds lijd ik soms stom balverlies. Ik kan alleen nog maar beter worden.”

Gerets zal zich verbaasd hebben over het verschil tussen zijn oude club PSV en het onbevangen spelende FC Twente. FC Twente leunde in verdedigend opzicht op Janssen, die door het ontbreken van Wout Brama opvallend teruggetrokken speelde. PSV had geen antwoord op de tactische variant en kreeg slechts één kans. De club uit Enschede won voor het eerst sinds 1973 in Eindhoven, met dank aan een wonderschoon doelpunt van een Marokkaanse Belg.

    • Koen Greven