Ultralinkse groepering stuurt bompakket naar Nederlandse ambassade Athene

Een team van de Griekse Explosieve Opruimingsdienst brengt het pakketje tot ontploffing. (Foto AFP)Een team van de Griekse Explosieve Opruimingsdienst brengt het pakketje tot ontploffing. (Foto AFP)

Er is een bompakket naar de Nederlandse ambassade van Athene gestuurd, zo melden Griekse media. Een ander pakket was bestemd voor de ambassade van Mexico. Twee verdachten zijn aangehouden met nog twee bompakketten in bezit: een voor de Belgische ambassade en een voor de Franse president Sarkozy. Het zou gaan om leden van een ultralinkse groepering.

Het aan de Mexicaanse ambassade gerichte pakket kwam vanmorgen tot ontploffing in de handen van een bezorgster, die daarbij lichtgewond raakte. Een tweede pakket werd op hetzelfde kantoor onderschept en onderzocht. Dat pakket was geadresseerd aan de Nederlandse ambassade. De Griekse autoriteiten onderzoeken de inhoud en de afzender nog, maar een link met Al-Qaeda is volgens hen uitgesloten.

Een van de gearresteerde verdachten droeg een kogelvrij vest en had een pistool bij zich. Volgens de krant Kathimerini is een van hen betrokken bij de ultralinkse groepering Samenzwering van de Cellen van het Vuur (of: Fire Nuclei). Meer is er over de identiteit nog niet bekend, aldus de politie in de Griekse hoofdstad.

De verdachten hadden nog twee pakketten bij zich toen ze werden gearresteerd, geadresseerd aan de Belgische ambassade en de Franse president Sarkozy. Andere bronnen melden dat er naast de twee mannen ook twee vrouwen zijn opgepakt.

Buitenlandse doelen zijn in de afgelopen 22 jaar meerdere keren doelwit geweest van militante linkse groeperingen, meestal gericht op Amerikaanse doelen.

    • Peter Zantingh