Birmese kiezers gewaarschuwd

De Birmese junta heeft het volk gewaarschuwd dat zij de macht zal behouden als kiezers besluiten de eerste verkiezingen van zondag – de in twintig jaar tijd – te boycotten. De staatsmedia publiceerden vandaag de boodschap dat „de regering dan geen andere keuze heeft dan de leiding over de staatsveiligheid te behouden totdat er een nieuwe verkiezing gehouden wordt. Dat zal lang duren.”

Een aantal oppositiepartijen, waaronder de NLD van Aung San Suu Kyi, heeft besloten niet deel te nemen aan de verkiezing omdat zij die niet democratisch achten. Veel bepalingen in de kieswet, waaronder die dat een kwart van de zetels in het parlement is voorbehouden aan militairen, worden gezien als een methode om de macht van de junta te bestendigen. Suu Kyi mocht zich niet verkiesbaar stellen. Prominente generaals hebben eerder dit jaar hun rang opgegeven, volgens de oppositie om via een civiele post in het nieuwe stelsel veel invloed te kunnen blijven uitoefenen. De twee partijen die aan de junta gelieerd zijn hebben de grootste vertegenwoordiging in de kiesdistricten.

Volgens dezelfde berichten in de staatsmedia proberen dertien buitenlandse nieuwsorganisaties de verkiezingen te saboteren door kiezers te ontmoedigen. Vorige maand maakte de junta bekend dat buitenlandse journalisten geen visa krijgen, omdat hun aanwezigheid „onnodig” is. Ook worden er geen internationale waarnemers toegelaten. Mensenrechtenorganisaties melden dat het internet, dat grotendeels onder controle van het regime staat, sinds een week ernstig vertraagd is. (AP, Reuters)