Belastingdienst moet het nóg makkelijker maken

(Foto WFA)

(Foto WFA)(Foto WFA)

Het belastingstelsel moet grondig worden herzien. Het kan makkelijker. Dat vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. Vandaag debatteert de Kamer met staatssecretaris Frans Weekers (VVD) over het belastingplan voor 2011.

De meeste partijen willen dat het belastingstelsel wordt vereenvoudigd, alleen de vraag is hoe. VVD-Kamerlid Helma Neppérus wil het aantal van vijfentwintig belastingen terugdringen en sommige zoals “die gekke verpakkingenbelasting” opheffen. Ook de PvdA wil een simpeler systeem, maar juist wel doorgaan met vergroening.

PVV-Kamerlid Roland van Vliet vindt het huidige stelsel “erg ingewikkeld en vol met onrechtvaardigheden”. Ook D66, GroenLinks, ChristenUnie en de SGP willen een belastinghervorming.

Staatssecretaris Weekers wil dat de wet- en regelgeving eenvoudiger wordt, zodat allerlei zaken gemakkelijker kunnen worden uitgevoerd en gecontroleerd. Het is de bedoeling dat de fiscus zo met minder mensen en minder geld dezelfde kwaliteit gaat leveren.

De Belastingdienst moet in vier jaar tijd 400 miljoen euro gaan bezuinigen. Weekers heeft de Belastingdienst opdracht gegeven een plan van aanpak te maken.

    • Marije Willems