Andijvie

Wie eet er nog andijvie? In de stamppot, oké. Maar ik ben vast niet de enige die weinig eetplezier beleefd aan de traditionele manier: lang gekookt, als je pech hebt nog een beetje zand erin, en dan aangemaakt met zo’n waterig maïzenapapje. Om met Drs. P te spreken: ‘Andijvie, inspirerend is ze niet (..) Wij mogen er de ogen niet voor sluiten / Dat zij het lichaam wel tot voeding strekt / Maar dat is dan ook alles wat ze biedt / Andijvie is voor mij geen lustobject.’

Nou, deze andijvie is dat wel. Slierten zachte, beetje bittere groente en romige zoete boontjes, in een plasje naar knoflook geurend, licht pittig kookvocht. Heb ik jullie al verleid?

Voor een optimaal andijvie-lustobject zijn shortcuts hier verboden. Geen voorgesneden andijvie met bruine randjes dus, maar een kraakverse struik. En geen bonen uit blik. Over het koken van gedroogde bonen bestaan een hoop uiteenlopende meningen, maar als luie kok doe ik het al jaren naar volle tevredenheid op de allersimpelste manier – gedroogde (niet voorgeweekte) bonen met smaakmakers, inclusief zout, in een pan water gooien en koken.

Het (aangepaste) recept komt uit een van mijn favoriete winterkookboeken: All About Braising van Molly Stevens. Eet het als soepig voorgerecht met dikke stukken geroosterd brood.

Voor 4-6 personen:

de bonen:

200 gram gedroogde witte boontjes

1 kleine ui, in vieren

stukje winterpeen, in kwarten

2 tenen knoflook, geplet

2 blaadjes laurier

de rest:

een struik andijvie van 1 pond

60 ml. olijfolie

3 tenen knoflook, in plakjes

½ theelepel chilivlokken

sap van een halve citroen

Doe de boontjes in een pan met de rest van de ingrediënten en zout. Voeg water toe tot ze ruim onder staan. Breng aan de kook en laat dan heel zachtjes koken tot ze gaar zijn (een uur of 2, maar het kan langer duren). Controleer af en toe of ze nog onder water staan. Vis als ze klaar zijn de wortel en ui eruit. Snij de andijvie in brede repen, was deze goed. Laat in een vergiet uitlekken. Verwarm de olie, knoflook en chilivlokken in een grote braadpan op heel laag vuur, tot de knoflook lekker ruikt. Niet bruin laten worden!

Voeg de andijvie handje voor handje toe en laat slinken. Doe dan de boontjes erbij inclusief 200 ml. van hun kookvocht. Voeg zout en peper toe, doe het deksel op de pan en laat op laag vuur een half uurtje stoven. Is het erg nattig, dan kun je alles nog 5 minuten, onafgedekt, op hoog vuur laten inkoken. Proef op zout en peper (het heeft flink zout nodig), roer het citroensap erdoor en druppel er aan tafel nog een beetje goede olijfolie over.

Klary Koopmans

Maandag: Klary Koopmans, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert of Elsje Jorritsma.

    • Klary Koopmans