Alcohol schaadt maatschappij meer dan harddrugs

Als je de individuele en maatschappelijke schade optelt, is alcohol schadelijker voor de samenleving dan harddrugs als heroïne en crack. Tabak en cocaïne veroorzaken ongeveer evenveel schade, terwijl XTC en LSD tot de minst schadelijke drugs behoren. Deze conclusies trekken onderzoekers van het medisch tijdschrift The Lancet in een vanochtend gepubliceerd rapport.

Brein achter het rapport is professor David Nutt, voormalig ‘drugsadviseur’ van de Britse regering en nu hoofd van het onafhankelijke Scientific Committee on Drugs. Samen met zijn collega-onderzoekers onderzocht hij van 20 drugs de mentale en fysieke schade bij gebruikers, de verslavingskans, de criminaliteit die de drugs met zich meebrengen en de maatschappelijke kosten. Het comité stelde vast dat heröine, crack en crystal meth het meest schadelijk zijn voor individuen, maar dat het massale gebruik van alcohol een groter maatschappelijk gevaar is. Volgens Nutt bewijst zijn onderzoek dat “een agressief overheidsbeleid tegen alcoholmisbruik valide en noodzakelijk is.”

De Wine and Spirit Trade Association (WSTA), een belangrijke Britse belangenorganisatie voor wijnverkopers, heeft direct gereageerd op het Lancet-rapport en verwijt professor Nutt het gebruik van ‘extreme bewoordingen’. Gavin Partington, woordvoerder van de WSTA, zegt dat een kleine minderheid van alcoholgebruikers een echt probleem heeft. “Het echte issue is dat we alcoholmisbruik weten te tackelen met voorlichting, behandeling en wetgeving.”

Hoewel het Britse The Lancet een gezaghebbend medisch tijdschrift is, betwijfelt Nienke Beintema, werkzaam op de wetenschapsredactie van NRC Handelsblad, of dit soort publicaties veel invloed heeft op overheidsbeleid. “Eén publicatie zal het verschil niet maken. In combinatie met andere aanwijzingen over de schade van alcohol kan het op lange termijn echter wel doordringen tot de beleidsmakers.” De Britse regering heeft in ieder geval nog niet op het rapport gereageerd.

    • Pim van den Dool