Opgerold botnet steekt toch weer de kop op

Het criminele computernetwerk Bredolab, dat de afgelopen week door de Nederlandse politie uit de lucht werd gehaald, blijkt niet helemaal uitgeroeid . Het Openbaar Ministerie bevestigt de melding van beveiligingsbedrijven dat Bredolab nog steeds slachtoffers probeert te maken via buitenlandse servers. Het zou gaan om servers in Rusland en Kazachstan. De politie probeert ook die systemen alsnog te ontmantelen.

Afgelopen maandag ging bij de Haarlemse provider Leaseweb de stekker uit 143 servers die het hart vormden van het netwerk. Een dag later werd de vermoedelijke beheerder in Armenië aangehouden. Slachtoffers van het Bredolab-netwerk werken ongemerkt mee aan het versturen van spam of het plunderen van elektronische bankrekeningen

De politie zegt dat Bredolab 30 miljoen infecties heeft veroorzaakt maar erkent dat het aantal besmette pc’s lager kan uitvallen. Microsoft schat de omvang op 1,5 miljoen gekaapte pc’s. Volgens het Openbaar Ministerie hebben ruim 250.000 besmette pc’s de waarschuwing gezien die de Nationale Recherche naar alle Bredolab-slachtoffers stuurde. Er zijn nu 70 aangiftes gedaan wegens computervredebreuk.