Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Google verdient in Nederland meer aan reclame dan de Ster, RTL, radiozenders en de rest van het internet en het bedrijf weet meer over ons dan de Belastingdienst. Volgens het College bescherming persoonsgegevens (CBP) moet Google een stapje terug doen en hoogleraren waarschuwen voor ‘Googlization’. Peter Olsthoorn, auteur van De macht van Google, Daphne van der Kroft van burgerrechtenbeweging Bits of Freedom en Al Verney van Google Nederland debatteren met elkaar. Ned.1, 18.25-18.55u.

Uitgesproken. Volgens Amnesty International worden er mensenrechten geschonden bij de detentie van illegale vreemdelingen in Nederland. Een reportage met commentaar van vreemdelingenrechtdeskundige Anton van Kalmthout. Verder aandacht voor de Rally to Restore Sanity morgen in Washington, georganiseerd door satiricus Jon Stewart, de populaire presentator van The Daily Show, die een dam wil opwerpen tegen de verrechtsing in Amerika waarbij alleen de grootste monden worden gehoord. Er worden meer dan 200.000 deelnemers verwacht. Presentatie Jan Tromp. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nieuwsuur. Morgen is het familieontmoetingsdag in Korea, waarbij familieleden uit Zuid- en Noord-Korea elkaar kunnen ontmoeten. Een verslag waarbij betrokkenen aan het woord komen. Verder een reportage over het religieuze erfgoed, zoals interieurs van godshuizen, dat verloren dreigt te gaan door de ontkerkelijking. Ned.2, 22.00-22.45u.

praatprogramma

De wereld draait door. Maandelijkse terugblik op de media met schrijver Joost Zwagerman en Joop van den Ende die zijn mening geeft over de televisiehit Oh Oh Cherso. Muziek is er van de huisband Go Back to the Zoo, tafelheer is Marc-Marie Huijbregts. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw & Witteman. PVV-Kamerlid Martin Bosma geeft zijn mening over de ‘linkse elite’ en de islamisering van Nederland. De Vlaamse cabaretier Wim Helsen vertelt over zijn verblijf van een week op het onbewoonde eilandje Sennersoog in het kader van het 15-jarige jubileum van het radio-programma De Avonden. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

De wandeling. Hella van der Wijst wandelt met sterren- en lichthinderdeskundige Wim Schmidt op de donkerste plek van Nederland: het Waddeneiland Schiermonnikoog. Aanleiding is de Nacht van de Nacht, die op 30 oktober voor de zesde keer wordt georganiseerd. Duisternis is een oerwaarde, die net als stilte beschermd moet worden, zegt Schmidt, die als 14-jarige al zijn eigen kijkertje bouwde om naar de sterrenhemel te kijken. Tegenwoordig doet hij onderzoek naar de lichtvervuiling in Nederland dat in de topdrie staat van meest verlichte landen ter wereld. Ned.2, 18.20-18.55u.

De Ombudsman. Ombudsman Pieter Hilhorst komt op voor de belangen van die mensen die vermalen dreigen te worden in ambtelijke molens. Helena Pattiasina deed vrijwilligerswerk voor de gemeente Nijmegen en kwam daardoor in conflict met jongeren in de buurt, die sindsdien haar woning vernielen en haar bedreigen. De Ombudsman vindt dat de gemeente moet zorgen dat Helena weer ergens kan wonen waar zij zich veilig voelt en roept de Nijmeegse politiek ter verantwoording. Verder een gesubsidieerde trampoline die weg moet van de gemeente Amersfoort en de gemeente Dordrecht die het vrachtwagenverbod niet handhaaft. Ned.2, 19.25-19.55u.

Altijd wat. Opiniemaker Stine Jensen becommentarieert een reportage over hedendaags arbeidsethos. Verder een interview met Keith Bakker, ervaringsdeskundige in verslavingen en problematische opvoedingen, die de laatste tijd vooral in het nieuws was door problemen met de huisvesting van zijn bedrijf, een onderzoek of er meer wordt gedronken door Oh Oh Cherso en Henk Swinnen, hoboïst en leider van het omroeporkest in Hilversum over de kunstbezuinigingen. Presentatie Ghislaine Plag. Ned.2, 20.55-22.00u.

documentaire

In der Werkstatt Beethovens. De Negende Symfonie van Beethoven is het meest gespeelde en populairste klassieke stuk ter wereld. In verband met een nieuwe opname van de Wiener Philharmonieker onder leiding van Christian Thielemann belicht een ‘filmische vertelling’ de aanleiding voor de symfonie en de muzikale en historische facetten ervan. ZDF, 23.30-0.15u.

amusement

Wolf - Kommil Fo. Voorstelling van de Vlaamse cabaretgroep bestaande uit de broers Raf en Mich Walschaerts. Een eigenzinnige mix van cabaret, muziek en theater. De wolf als metafoor voor alles wat mis kan gaan en altijd op de loer ligt. ‘Virtuoos gemusiceerd, loepzuiver gezongen, fysiek en stomend verteld. Over de mens en zijn alledaagse tragiek. En dat die mens voor zijn medemens een wolf is…’ Canvas, 21.10-21.55u.

Neonletters. Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven kruipen aan de hand van de actualiteit in de huid van typetjes. Hotel The Golden Sleep Inn biedt deze week onderdak aan een nieuwe aflevering, met de Rotterdamse receptionistes Mandy en Lisa, een schofterige ober, een zwoegende piccolo, een oplichter, uitzicht vanaf het dak en een swingende Nikker Simon. Ned.3, 21.20-21.50u.