Per serie de beste opmaak

Het boek Noorderlicht : Land. Country life in the urban age
Het boek Noorderlicht : Land. Country life in the urban age

Fotoboeken

Noorderlicht. Land. Country life in the urban age (catalogus)

Noorderlicht Uitgeverij Aurora Borealis. €35,-***

De 17e Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie richt zich op documentaire fotografieprojecten die aandacht besteden aan de veranderingen in rurale gebieden door de wereldwijde urbanisatie. Naast de vele tentoonstellingen, die je nooit allemaal in een dag kan bezoeken, brengt Noorderlicht elk jaar een catalogus uit.

De futuristische zwart-wit fotoverzameling uit de serie highway landscapes of Japan van de Japanse fotograaf Inamiya Yasuto gaan vanwege de overeenkomstige thematiek moeiteloos samen met de kleurig dromerige portretten uit de serie Left Behind van de fotograaf Mashid Mohadjerin. Je kunt je herkennen in de bijna surrealistische westerse badplaatsscènes uit de serie Life in Blue van Evzen Sobek, terwijl de serie Yantgtze, the Long River van fotograaf Nadav Kander laat zien hoe op sommige plekken op aarde de verhoudingen zoek zijn tussen het formaat van de mens en dat wat hij in het landschap aan gigantische bouwwerken neer zet.

Om de uiteenlopende series toch in hetzelfde format van de catalogus te proppen, is er per serie gekeken naar de beste opmaak.

Op de kwaliteit van de catalogus is niet zoveel aan te merken, maar over de keuze voor de soort fotografie die Noorderlicht maakt valt wel te twisten. Het is zeer esthetisch verantwoorde, traditionele fotografie. In de selectie is weinig vernieuwends terug te vinden. De techniek, het concept en de aanpak die de fotografen gebruiken om het thema te verbeelden, zijn heel herkenbaar. Dit zal een groter publiek aanspreken, maar het is jammer dat Noorderlicht de kans laat liggen om meer toonaangevend te zijn en nieuwe ontwikkelingen in de fotografie te laten zien. (SS)