Nederland kort

Aanleg van sprinklers zou verplicht moeten

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. In gebouwen waar veel mensen komen, moeten sprinklerinstallaties worden aangelegd om het risico van brand te verminderen. Daarvoor pleit het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV), naar aanleiding van een brand waardoor dinsdag in een Haarlemse parkeergarage 26 auto’s uitbrandden. Het NIFV wijst erop dat zelfs ziekenhuizen geen sprinklers hoeven aanleggen. Nederland is een van de weinige landen die de aanleg van deze brandblusinstallaties nergens verplicht stellen. Wel eisen gemeenten of verzekeraars soms installatie ervan in gebouwen. De brand in de Haarlemse garage verwoestte niet alleen veel auto’s. De aangrenzende rechtbank liep rookschade op en moest de deuren tijdelijk sluiten.

Afschaffing loting geneeskunde te duur

DEN HAAG. Er is geen geld beschikbaar om de lotingen voor de studie geneeskunde af te kunnen schaffen. Dat schrijft voormalig minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) aan zijn opvolger Edith Schippers (VVD). Het nieuwe kabinet heeft aangekondigd de lotingen te zullen afschaffen. In een overdrachtsdocument stelt Klink dat het afschaffen ervoor zorgt dat er meer plaatsen op vervolgopleidingen moeten komen. Volgens hem leidt loslaten van de numerus fixus tot 971 miljoen euro aan extra kosten. „Dit bedrag is er niet en ook de opleidingscapaciteit is er niet”, zo luidt het in het ambtelijke document. Ondanks de waarschuwing houdt het ministerie vast aan het voornemen. (ANP)

Vroege adoptie blijkt goed voor een kind

DEN HAAG. Kinderen die voor hun eerste verjaardag worden geadopteerd, hechten zich beter aan hun pleegouders dan kinderen die pas later worden geadopteerd. Adoptiekinderen die eerst in een pleeggezin hebben gewoond, ontwikkelen zich ook beter dan kinderen die voor hun adoptie in een tehuis zaten. Dat blijkt uit onderzoek van pedagoge Linda van den Dries van de Universiteit Leiden. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), die de studie mede heeft gefinancierd, bracht de resultaten gisteren naar buiten. (ANP)