Lanoye

Tom Lanoye (1958),auteur. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Antwerpen, 28 juni 2007
Tom Lanoye (1958),auteur. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Antwerpen, 28 juni 2007 ©Vincent Mentzel 2007

Tom Lanoye (1958) debuteerde in 1986 met Een slagerszoon met een brilletje en publiceerde sindsdien tientallen romans, verhalen, essays en toneelstukken. In 2009 verscheen Sprakeloos, een boek over zijn overleden moeder dat tegelijkertijd een zelfportret was, zowel van de zoon Tom Lanoye als van de schrijver Tom Lanoye, constateerde Arjen Fortuin in zijn recensie: ‘Wat Lanoye hartstochtelijk verdedigt is het theatrale karakter van zijn werk. Dat theatrale aspect zit in de overdrive waarin zijn verhalen verteld worden, maar ook in de overtuiging dat literatuur uiteindelijk net zo vergankelijk is (of zou moeten zijn) als een optreden. Een paar keer in Sprakeloos verzet Lanoye zich tegen de gedachte dat literatuur iets blijvends zou opleveren – of dat zou moeten ambiëren. En de dode moeder gebruikt hij als krachtigste argument: tegen een lijk is geen taal gewassen.’ (Boeken, 09.10.09)