Kort nieuws Buitenland

Spionage door VS kost dit jaar ruim tachtig miljard

Washington, 29 okt. De Amerikaanse regering heeft gisteren voor het eerst onthuld hoeveel geld het uitgeeft aan spionage; in heel 2010 iets meer dan 80 miljard dollar (57,7 miljoen euro), ofwel zo’n 2,3 procent van de totale begroting. Van dat bedrag gaat 27 miljard dollar naar militaire inlichtingendiensten (leger, marine) en 53 miljard naar de CIA en andere Amerikaanse geheime diensten zoals de National Security Agency. Het totale budget zou sinds de aanslagen in New York op 11 september 2001 zijn verdubbeld. De Democrate Dianne Feinstein, voorzitter van de Senaatscommissie voor Inlichtingen, zei gisteren dat de uitgaven voor spionage de afgelopen jaren „tot een onacceptabel niveau” zijn gestegen. (AP)

‘Stop uitzettingen Roma naar Kosovo’

Istok, 29 okt. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft gisteren West-Europese landen opgeroepen te stoppen met het uitzetten van Roma en andere minderheden naar Kosovo, omdat ze daar gediscrimineerd worden en hun rechten er worden geschonden. Volgens HRW krijgen minderheden in Kosovo geen of slechts beperkte toegang tot sociale voorzieningen en gezondheidszorg en is het voor hen ook moeilijk om een woning en werk te krijgen. HRW deed de oproep op het moment dat Europese leiders in Brussel bijeen waren om te praten over uitzettingen. Dat onderwerp staat hoog op de Europese agenda sinds Frankrijk deze zomer honderden Roma en andere minderheden het land uit zette. (AP)

Mexico: twintig doden door geweld

Guadalajara, 29 okt. Onbekende aanvallers hebben gisteren bij een hinderlaag negen politieagenten gedood in de westelijke Mexicaanse staat Jalisco, de zesde aanval met meerdere doden in het door drugsgeweld geteisterde Latijns-Amerikaanse land in minder dan een week tijd. Eerder op de dag hadden gewapende mannen vijf vrouwen in een bus doodgeschoten in de noordelijke stad Ciudad Juárez. In Mexico-Stad kwamen gisteren zes jongeren om bij een vuurgevecht in een sloppenwijk. De autoriteiten vermoeden dat het om bendeleden gaat. Door drugsgeweld zijn sinds het aantreden van president Calderón eind 2006 circa 28.000 doden gevallen. (AP, BBC)

Politie beëindigt helikoptersmokkel

Madrid, 29 okt. De Franse en Spaanse politie heeft in een gezamenlijke actie een netwerk van drugssmokkelaars opgerold, die cocaïne en hasjiesj per helikopter uit Marokko aanvoerden. Zes Fransen zijn aangehouden in verband met de zaak. De helikopterpiloten konden op 1000 euro per gesmokkelde kilo cocaïne rekenen. Ze leverden hun vracht af in het zuiden van Spanje, vanwaar de drugs per vrachtwagen naar de Franse havenstad Marseille werden vervoerd. De hasjiesj was vooral afkomstig uit Marokko, de cocaïne uit Colombia. (AFP)

Hof Hongarije wil macht behouden

Boedapest, 29 okt. Het Hongaarse Constitutionele Hof, de hoogste rechtbank van het land, heeft zich vandaag in een verklaring fel uitgesproken tegen plannen van de rechtse regering van premier Orbán om de macht van het hof drastisch te beperken. De regering van Orbán wil onder meer de bevoegdheid van het Hof om door het parlement goedgekeurde wetten te herzien inperken, met name op het gebied van begrotingsvoorstellen. Het Hof ziet dat als een gevaarlijke inbreuk op de democratie. De partij van Orbán beschikt over een tweederde meerderheid in het parlement. (Reuters)