Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Media

Dit is de gemiddelde wereldburger

Bruine ogen, een karamelkleurige huid, een mondbreedte van 5,1 centimeter en een neus met een hoek van 30 graden. Zo ziet volgens het populair-wetenschappelijke tijdschrift Quest het gemiddelde gezicht van de mens eruit. Het blad reconstrueerde op basis van een internationaal onderzoek naar gezichtskenmerken het gemiddelde uiterlijk. In de ‘morfologische’ studie werden 1.470 gezichten van personen uit 25 landen opgemeten. De onderzoekers brachten zestien gezichtskenmerken in kaart, waaronder de lengte van het oor, de breedte van de ogen, de hoek van de neus en de hoogte van het voorhoofd. Per land en per kenmerk werd een gemiddelde berekend. Via een gewogen gemiddelde werd de uiteindelijke berekening gemaakt, omdat bijvoorbeeld veel meer Chinezen dan Nederlanders op aarde leven. Een portrettekenaar is daarna met alle cijfers aan de slag gegaan, waar deze tekening uitrolde. Door de toenemende migratiestromen zou dit gezicht in de toekomst zomaar het straatbeeld kunnen bepalen. (NRC)