Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

10-0 verlies is nog ergens goed voor geweest

Investeerders steken miljoenen in Feyenoord in ruil voor zeggenschap.

De ambitie is minimaal 30 miljoen euro bijeen te krijgen voor de gevallen topclub.

Feyenoorder Georginio Wijnaldum viert zijn tweede doelpunt tegen VVV, afgelopen woensdag. Foto Bas Czerwinski 27-10-2010, Rotterdam. feyenoord - VVV Venlo. Georginio Wijnaldum viert zijn tweede doelpunt. Foto Bas czerwinski
Feyenoorder Georginio Wijnaldum viert zijn tweede doelpunt tegen VVV, afgelopen woensdag. Foto Bas Czerwinski 27-10-2010, Rotterdam. feyenoord - VVV Venlo. Georginio Wijnaldum viert zijn tweede doelpunt. Foto Bas czerwinski

Nieuwe spelers komen er voorlopig niet. Feyenoord-directeur Eric Gudde hielp zijn toehoorders gisteren meteen uit de droom nadat hij had bekendgemaakt dat investeerders de club te hulp schieten met 17 miljoen euro.

De gevallen voetbalclub blijft ondanks de miljoeneninjectie nog steeds onder verscherpt financieel toezicht van de KNVB staan. Ook is het uitgesloten dat technisch directeur Leo Beenhakker en trainer Mario Been in de winterstop op zoek kunnen naar versterkingen. De zelfbenoemde ‘Vrienden van Feyenoord’, tien vermogende supporters, verlichten vooralsnog alleen de financiële zorgen van de club uit Rotterdam.

De onbekende investeerders, onder leiding van de Rotterdamse ondernemer Pim Blokland die zijn vermogen verdiende met de verkoop van zijn bedrijf in onder meer spanbanden (voor het vastzetten van ladingen), streven echter naar een totale investering van minimaal 30 miljoen euro. Ze hopen dat hun injectie ertoe leidt dat meerdere geldschieters zich melden. „We hopen dat anderen nu ook zeggen: verdorie, die club van Rotterdam gaat het redden”, zei Blokland in de Kuip. „We zijn nu met vijftien tot twintig mensen in gesprek. Sommigen hebben al gezegd in februari of maart in te stappen als wij een overeenkomst zouden hebben met de club.”

De beschamende 10-0 nederlaag van afgelopen zondag tegen PSV, die woensdag werd gevolgd door een 3-0 overwinning op degradatiekandidaat VVV-Venlo, is nog ergens goed voor geweest, stelde Blokland. „Ik had iemand gesproken die zijn geld eigenlijk niet in Feyenoord wilde steken, maar maandagochtend belde dat hij toch wat wilde afspreken. Hij vond dat het zo niet langer kon.”

De Vrienden van Feyenoord krijgen in ruil voor hun investeringen twee zetels in de raad van commissarissen. Mochten meer geldschieters zich aansluiten, dan komt mogelijk een derde plaats vrij. Ook hebben de investeerders nu zo’n 30 procent van de aandelen in handen. Dat is uit te breiden naar een maximum van 49 procent.

Met de eerste 17 miljoen euro is het negatieve eigen vermogen van Feyenoord, 35 miljoen euro, bijna gehalveerd. De club had een schuld van 43 miljoen euro (inclusief 4 miljoen over het vorige seizoen), waarvan 28 miljoen euro rentedragend. Die schuld bedraagt nu 26 miljoen euro, waarvan over 11 miljoen rente moet worden betaald.

Gudde maakte ook bekend dat Feyenoord dit seizoen op een kleine winst afstevent. Dat is slechts te danken aan ingrijpende kostenbesparingen, want de vroege uitschakeling in de Europa League en KNVB-beker hebben de club geen goed gedaan.

Gudde zat sinds zijn aantreden bij Feyenoord in 2007 vaker met potentiële investeerders om de tafel. Blokland, die de club eerder hielp met de gedeeltelijke financiering van de transfers van Dani Fernández en Sekou Cissé, besloot tijdens het trainingskamp van de club, deze zomer in Turkije, dat er wat moest gebeuren. „Een leninkje hier, een leninkje daar. Dat gaat niet.” De Rotterdamse ondernemer bood Gudde en president-commissaris Dick van Well zijn hulp aan. „We wilden in oktober vijftien miljoen euro bij elkaar hebben. Dat was na twee weken al gelukt.”

De afgelopen weken, waarin Feyenoord naar de vijftiende plaats in de eredivisie zakte, hadden club en investeerders stevige onderhandelingen over kapitaalinbreng, zeggenschap en rendement. Daarbij was het uitgangspunt voor beide partijen dat de club de meerderheid van de aandelen zou behouden. Blokland: „Tegen VVV bleek ook weer uit de steun dat deze club van de supporters is. We willen de fans bij het plan betrekken. Ze kunnen straks aandelen in de Vrienden van Feyenoord nemen.”

Blokland kon niet zeggen wie de vacante plekken in de raad van commissarissen zullen innemen, al ligt het voor de hand dat hij als initiatiefnemer zelf controle wil houden over de investeringen. Ook herhaalde hij dat de andere geldschieters, allen afkomstig uit het Rotterdamse bedrijfsleven, om uiteenlopende redenen alleen anoniem willen steunen.

Blokland benadrukte dat in de bekritiseerde directie en de geplaagde technische staf geen wijzigingen zullen plaatsvinden. „We moeten de achteruitkijkspiegels eens inklappen en met de ruitenwissers aan vooruit kijken.”