Sublieme slapstick

Kommil Foo de Luxe. Gezien: 25/10 in Carré, Amsterdam. Tournee t/m 26/1. Inl. www.mojotheater.nl ****

Kommil Foo de Luxe heet het nieuwe programma van de Vlaamse kleinkunstbroers Mich en Raf Walschaerts – en niet voor niets. In deze luxe uitvoering, met de greatest hits uit hun twintigjarig bestaan als het duo Kommil Foo, worden ze versterkt door het achtkoppige tango-ensemble Orquestra Tanguedia.

Met als resultaat dat hun tedere, zotte en vaak wonderlijk wendbare liedjes een klassieke allure krijgen en extra melodieus worden.

De bandoneon en de strijkers treuren troostend mee als het liedje schrijnt, terwijl de ritmegroep steeds voor twinkelend tegenwicht zorgt. En het zacht schurende stemgeluid van Walschaerts en Walschaerts mengt zich mooi met de elegante arrangementen van orkestleider Gwen Cresens.

Tussen de liedjes door speelt Kommil Foo een paar tragikomische nummers die hoogtepunten in eerdere programma’s waren. Zoals een achterstevoren verteld verhaal waarin wassend water wordt teruggevoerd naar één traan, een prinses die moet kiezen tussen de prins van haar leven en de prins van haar dromen (waarbij Mich en Raf Walschaerts elkanders tekst playbacken). En er is een sublieme slapstickscène waarin een restaurantbezoeker tenslotte wordt geliefkoosd door zijn eigen colbertjasje.

Zelden schept een stemmig concert tevens zo veel vrolijkheid.