Shell lijdt miljoenen schade door BP-ramp

De olieramp in de Golf van Mexico heeft het Brits-Nederlandse energieconcern Shell een schade opgeleverd van 115 miljoen dollar (83 miljoen euro). Dat heeft het bedrijf vanochtend bekendgemaakt tijdens de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal.

De schade is het gevolg van het moratorium op diepzeeboringen in de Golf van Mexico dat de Amerikaanse overheid na de olieramp op 20 april instelde. Shell heeft onder meer vier boorplatforms in de Golf van Mexico die maandenlang geen boringen mochten verrichten, maar waarvan wel de huur moest worden betaald. Inmiddels is het moratorium opgeheven.

Of Shell juridische procedures heeft lopen om de schade te verhalen, bijvoorbeeld op de Britse oliemaatschappij BP of op de Amerikaanse regering, wilde financieel directeur Simon Henry van Shell niet zeggen.

Shell boekte het afgelopen kwartaal een winst van 3,5 miljard dollar, een stijging van 18 procent ten opzichte van een jaar eerder. De olie- en gasproductie, die jarenlang terugliep, is ten opzichte van vorig jaar gestegen met 5 procent, naar ruim 3 miljoen vaten olie-equivalent per dag. In het cijfer is de productie van gas verrekend.

Shell heeft onder zijn vorige bestuursvoorzitter, Jeroen van der Ver, een groot investeringsprogramma opgezet, vooral om nieuwe olie- en gasvelden op te sporen en te ontginnen. Dat programma begint zijn vruchten af te werpen, nu nieuwe velden in onder meer Rusland, Brazilië, en de Golf van Mexico in productie komen.

Daarnaast is Shell vorig jaar gestart de retailtak ingrijpend te reorganiseren. Raffinaderijen en pompstations worden verkocht. Gisteren maakte Shell de verkoop bekend van 565 pompstations in Finland en Zweden, en de raffinaderij in Gotenburg, aan een Fins bedrijf. Ook heeft Shell besloten een raffinaderij in Duitsland van de hand te doen. De raffinagesector in Europa staat onder druk door toenemende concurrentie uit Azië en het Midden-Oosten.

Shell gaat ook olie- en gasvelden in Nigeria verkopen. Het concern ligt onder vuur wegens zijn activiteiten in het land. Het zou verantwoordelijk zijn voor grote milieuschade als gevolg van olielekkages. Volgens Shell zijn die voor het merendeel het gevolg van sabotage door rebellenlegers.

De graadmeter voor duurzaamheid Dow Jones Sustainability Index heeft Shell dit jaar uit de index gezet wegens de activiteiten in Nigeria. Financieel directeur Henry noemde dat besluit teleurstellend. „We betwijfelen of deze index de inspanningen op het gebied van duurzaamheid wel goed volgt.”