FIFA niet tevreden met garanties voor WK 2018

Wereldvoetbalbond FIFA  is ontevreden over de wettelijke garanties die de Nederlandse en Belgische regeringen hebben afgegeven voor de organisatie van het WK in 2018. Dit blijkt uit documenten die RTL Nieuws op zijn website heeft gepubliceerd.

De FIFA waarschuwt dat de twee landen mogelijk niet voldoen aan de minimale eisen die de bond stelt. Aan alle landen die het WK voetbal in 2018 of 2022 willen organiseren zijn toezeggingen gevraagd als vrijstelling van belastingen, immuniteit voor FIFA-medewerkers en maatregelen die de marketingrechten moeten beschermen. De FIFA heeft daarvoor standaardcontracten opgesteld. De Nederlandse en de Belgische regering besloten echter eerder dit jaar om niet akkoord te gaan met de eisen van de wereldvoetbalbond, omdat ze in strijd zijn met nationale wetgeving en Europese regels. De acht ‘regeringsgaranties’ werden daarom op een groot aantal punten aangepast.

De FIFA neemt hier geen genoegen mee, zo blijkt nu. „Elke aanpassing of afwijking van de FIFA-voorbeeldcontracten”, schrijft de juridische afdeling van de wereldvoetbalbond, kan leiden tot „significante tekortkomingen ten opzichte van de FIFA-eisen”. Dit zou mogelijk kunnen leiden tot een negatief advies over de Nederlandse kandidatuur.

Minister Edith Schippers (Sport, VVD) heeft inmiddels gereageerd op de brief van de FIFA. Nederland is niet van plan extra toezeggingen te doen, schrijft de minister.

Op 2 december beslist de FIFA welke landen het WK van 2018 en 2022 mogen organiseren. Nederland en België zijn samen kandidaat voor het eerste toernooi. Vorige week werden twee leden van het FIFA-bestuur geschorst omdat zij worden verdacht van corruptie. De voorzitter van de Duitse voetbalbond, Gerhard Mayer-Vorfelder, zei gisteren in tijdschrift Sport Bild dat de toewijzing van de WK’s wegens die affaire moet worden uitgesteld.