Dit is een artikel uit het NRC-archief

Zorg

CZ gooit zorgverzekering met 11 procent omhoog

Operatie in een Nederlands ziekenhuis.   (Foto Merlin Daleman)

Bij zorgverzekeraar CZ betaal je volgend jaar ruim 11 procent meer voor je zorgpremie. En dat is nog maar het begin. Een gevolg van het beleid van kabinet-Rutte.

CZ komt vandaag als eerste van de grote zorgverzekeraars naar buiten met de nieuwe premie. De brutopremie voor de CZ Zorg-op-maatpolis voor 2011 komt uit op 104,50 euro per maand. Voor 2010 was dit 93,75 euro. De meeste verzekerden hebben deze basisverzekering. De CZ Zorgkeuzepolis, die nu nog 96,25 euro bedraagt gaat naar 107,- euro per maand.

Volgens CZ, die 3,3 miljoen huishoudens als klant heeft, wordt de premiestijging vooral veroorzaakt door de stijging van kosten van de gezondheidszorg. Dat verhaal gaat op voor alle zorgverzekeraars, maar het is nog afwachten wat die gaan doen. 

De premies in de zorg worden alsmaar duurder, vanwege de stijgende uitgaven met 3,6 miljard euro in de gezondheidszorg. Omdat het kabinet niet bezuinigt op de zorg, wordt deze rekening bij de burger gelegd.

“Het nieuwe kabinet neemt geen nieuwe maatregelen om de zorgkosten te beteugelen. Dan moeten de 13 miljoen verzekerden dat bedrag opbrengen”, aldus Theo Hoppenbrouwers van de branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland, vorige week in NRC Handelsblad. 

De zorgkosten stijgen met circa 4 procent per jaar, terwijl de economie naar verwachting met jaarlijks 1,25 procent groeit.

Wat doet het kabinet?
- 2,2 miljard euro bezuinigen op de zorgtoeslag voor grote groepen mensen.
- Marktwerking tussen ziekenhuizen voortzetten.
- Het collectief verzekerde pakket wordt ingeperkt met 1,2 miljard euro.
- Het eigen risico (nu 165 euro) gaat in 2011 met 40 euro omhoog. Het gaat om het bedrag dat mensen zelf moeten betalen als zij naar het ziekenhuis of de apotheek gaan.