Cybercriminelen gepakt

In Rusland en Armenië zijn gisteren twee verdachten opgepakt in bekende zaken van cybercriminaliteit. Op de luchthaven van de Armeense hoofdstad Jerevan werd een 27-jarige man aangehouden die wordt verdacht van het opzetten van het Bredolab-netwerk. Dit netwerk van geïnfecteerde computers verspreidde virussen en werd eerder deze week door het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche uit de lucht gehaald met hulp van een Haarlemse provider. Daarna deed de verdachte een poging om de geïnfecteerde pc’s weer onder controle te krijgen.

Een andere aanhouding vond gisteren in Moskou plaats, waar de Russische politie de 31-jarige computerspecialist Igor Goesjev arresteerde. Hij zou het brein zijn achter de onlangs gesloten site spamit.com, goed voor een kwart van de 200 miljard spamberichten die dagelijks wereldwijd worden verzonden. Eind september kwam een einde aan de dagelijkse stroom spamberichten van spamit.com, een site waarop farmaceutische bedrijven tegen betaling hun waren, waaronder Viagra, aan de man konden brengen.

Rusland staat bekend als een van de grootste spamverstuurders. De Russische overheid treedt nauwelijks op tegen spammers. De reden voor de arrestatie van Goesjev is dat hij ervan verdacht wordt een online-apotheek te hebben geleid, zonder daarvoor een licentie te hebben.