Waarom conservatieve politici van oorlog houden

“Ik geniet van oorlogen”, zei de conservatieve Britse premier Harold Macmillan, zelf driemaal gewond in de Eerste Wereldoorlog. “Elk avontuur is beter dan in een kantoor zitten.” Ofwel, een filosofische exercitie in The Cronicle of Higher Education deze week voor al diegenen die moe zijn van het oorlogsgeweld in Irak of Afghanistan. Corey Robin zet uiteen waarom conservatieven eigenlijk verzot zijn op oorlog.

“Men heeft altijd gespeeld met de droom van ‘eeuwige vrede’ in vermoeide, weinig intelligente tijden waarin de krachten wegvloeiden”, schrijft Robin, in een analyse van het werk van de conservatieve filosoof Edmund Burke. In tijden van gevaar, daarentegen, ervaren wij ons eigen bestaan met een ongekende intensiteit. “Waar het op neerkomt is: oorlog is leven, vrede is dood.”

Ziedaar de reden dat de Republikeinen die met George W. Bush aan de macht kwamen zich zo wellustig op oorlog hebben gestort. Maar Burke’s redenering bevat ook een verklaring voor de slordigheid waarmee de oorlog is uitgevoerd. Kom direct in aanraking met geweld en het verliest zijn mystieke aura. Oorlog op blogs, tv of radio is spannend, de praktijk een tikje bloederig.

Lees vooral ook de boze reacties onder het essay.