VVD-Kamerlid ook Brits staatsburger

Het nieuwe Tweede Kamerlid Bart de Liefde (VVD) heeft de Nederlandse én de Britse nationaliteit. De liberalen, eerder geen voorstander van een dubbele nationaliteit, hebben daar nu geen probleem mee.

Het dubbele paspoort is een thema in het debat over de regeringverklaring, dat vandaag begint. De PVV zou per motie eisen dat staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (Volksgezondheid, CDA) haar Zweedse paspoort opgeeft om volledig loyaal te kunnen zijn aan Nederland. Volgens PVV-leider Geert Wilders wordt het geen motie van wantrouwen; hij wil niet dat het kabinet opstapt.

In het regeerakkoord tussen CDA en VVD, gedoogd door de PVV, staat dat mensen die de Nederlandse nationaliteit willen hebben, hun eigen nationaliteit moeten opgeven als dat mogelijk is. Met de Zweedse kan dat, anders dan met de Marokkaanse. Premier Rutte vindt dat Veldhuijzen van Zanten haar twee paspoorten mag houden.

Drie jaar geleden diende de PVV een motie van wantrouwen in tegen het kabinet-Balkenende IV omdat twee staatssecretarissen van de PvdA een dubbel paspoort hadden: Nebahat Albayrak (Nederlands en Turks) en Ahmed Aboutaleb (Nederlands en Marokkaans). Rutte steunde de motie destijds niet, maar zei wel dat het Albayrak zou sieren als zij haar Turkse paspoort op zou geven.

Zes VVD’ers en vier CDA’ers zijn vanmorgen beëdigd als Kamerlid, in de plaats van volksvertegenwoordigers die naar het kabinet zijn gegaan. De nieuwe VVD’ers zijn Johan Houwers, Martijn Huizing, René Leegte, Bart de Liefde, Karin Straus en Joost Taverne. Het CDA ziet Jack Biskop, Bas Jan Bochove, Maarten Haverkamp en Pieter Omtzigt terug. Zij waren eerder Kamerlid, maar verloren hun zetel door de grote CDA-nederlaag bij de verkiezingen in juni.