'Voordeel dat ze morgen al aan de bak moeten'

Feyenoord verloor met 10-0 van PSV; de grootste nederlaag tot nu toe van de club. Hoe komt Feyenoord er weer bovenop?

Peter Vogelzang, voormalig directeur betaald voetbal van de KNVB en in 2007 vijf maanden interim-manager van Feyenoord: „Ze moeten blijven handelen zoals ze dat momenteel doen. De tering naar de nering zetten. Iedereen weet dat je met veel jonge spelers twee tot drie jaar nodig hebt om te bouwen aan een fatsoenlijk team. Ondertussen moet worden gewerkt aan een gezond financieel beleid. Daar zijn ze nu dan ook mee bezig. Het vergt moedig leiderschap. Als ze op deze manier doorgaan, dan redt Feyenoord het echt wel.”

Theo van Duivenbode, oud- Feyenoordvoetballer: „Dat kan alleen wanneer een echte Feyenoorder opstaat. Een man met een Rotterdams voetbalhart en veel geld. Iemand die de club koopt waardoor de schulden worden gereduceerd. Dan kunnen ze binnen twee of drie jaar een nieuwe start maken. Als dat niet gebeurt, komen ze in een vicieuze cirkel en zal het moeilijk worden ooit nog beter te presteren. Feyenoord zal altijd blijven bestaan en kan nooit kapot, de club is immers een stukje cultuur in Rotterdam. De laatste zes jaar is de club steeds minder geworden en dat zal zo blijven wanneer niemand opstaat.”

Stanley Brard, hoofd jeugdopleiding Feyenoord en voormalig voetballer: „We moeten gewoon doorgaan. We zijn een bepaalde weg ingeslagen wegens de slechte financiële situatie bij de club. Daardoor spelen veel jonge jongens in het eerste team. Wat mij betreft is dat een goede keuze geweest. Het is te hopen dat Ron Vlaar op de korte termijn en Jon Dahl Tomasson op een wat langere termijn terugkeren na hun blessures. Dat zijn jongens met ervaring en zij kunnen de jeugdspelers goed begeleiden en wat meer richting geven. We moeten binnenkort punten gaan pakken. Dan krijgen de jongens weer vertrouwen en dat is heel belangrijk.”

Peter Houtman, stadionomroeper Feyenoord en voormalig Feyenoordvoetballer: „Het beste medicijn is winnen. Dat klinkt simpel. Maar het is wat mij betreft een groot voordeel dat ze morgen alweer aan de bak moeten. Ze hoeven nu niet de hele week tegen dat verlies en het bijbehorende commentaar aan te hikken. De jongens zijn erop gebrand om te winnen al is het alleen maar voor het legioen. Natuurlijk was die 10-0 vervelend voor de spelers en de staf, maar zij krijgen er wel gewoon voor betaald. Het is veel vervelender voor die hondstrouwe supporters. Voor hen moeten de voetballers morgen alles geven: punten pakken en dan zetten we een belangrijke stap in de goede richting.”

Eric van Dorp, voorzitter supportersvereniging Feyenoord: „Het zal een heel, heel, heel lang proces worden. In het verleden zijn vaak verkeerde keuzes gemaakt. Goede spelers werden te snel verkocht aan andere clubs en de verkeerde spelers werden aangekocht. Het heeft jaren geduurd voordat we in deze situatie terecht kwamen. Het zal dus ook jaren duren voordat we er bovenop zijn. We kunnen geen wonderen verwachten. Het enige voordeel is dat dit echt een leerseizoen is voor de jeugdspelers. Supporters eisen dat ze winnen, alle media schrijven over hen, alle ogen zijn op hen gericht. Jongens die nu 17 of 18 jaar zijn zullen nooit meer voor hetere vuren komen te staan. Daar kunnen we de komende seizoenen ons voordeel uit halen. Ik neem aan dat we niet degraderen maar het is dom om daar zomaar van uit te gaan. We staan op een positie die we nu helaas verdienen en je kunt altijd een paar plaatsen zakken.”