Souvenir van een Israëlische soldaat in Gaza

Rotterdam. Wat er precies gebeurd is voor, tijdens en na het maken van deze foto, is onduidelijk. Het enige dat de bijgeleverde informatie van het Franse persbureau AFP meldt, is dat de man die lollig poseert met zijn geweer een Israëlische soldaat is. Over de vrouw die op het eerste gezicht onverstoorbaar haar werkzaamheden aan het aanrecht voortzet, meldt het bijschrift enkel dat het 'een vrouw met een hoofddoek' is. De locatie is niet bekend, maar de foto is waarschijnlijk genomen tijdens een offensief in de Gazastrook in 2008 en 2009. Het persbureau kreeg deze foto van de Israëlische actiegroep Breaking the Silence, die misstanden in het leger aan de kaak stelt en al eerder dergelijke foto's verspreidde. Behalve dit beeld, kreeg AFP ook een foto van twee militairen die een geblinddoekte man onder schot houden, een militair die met een spuitbus de davidster en de kreet 'snel terug' op een muur zet, en een aantal Israëliërs die in de woonkamer van een - volgens het bijschrift - Palestijns huis zit. Een van de militairen poseert op een kinderspeelgoedfietsje. In augustus ontstond er in Israël ophef over twee foto's van een Israëlische militair met geblinddoekte en gebonden Palestijnse gevangenen. Breaking the Silence zei toen dat het regel was onder militairen om dit soort foto's te nemen, die hun dagelijkse situatie weergeven. "Het is verbazingwekkend dat juist deze foto's in Israël ophef veroorzaakten. Tijdens arrestaties en ondervragingen gebeuren wel ergere dingen." A handout picture obtained by AFP from the Israeli human rights organization Breaking the Silence on October 25, 2010 allegedly shows an Israeli soldier posing as a woman in a headscarf cooks at a stove at an undisclosed location. Breaking the Silence, a group of Israeli veteran combat soldiers who collect testimonies and photos of troops who have served in the Palestinian territories, published new photos of soldiers posing with detainees and vandalising Palestinian homes that appear to have been taken during the 2008-2009 Israeli "Operation Cast Lead" in the Gaza Strip. AFP PHOTO/HO/BREAKING THE SILENCE == NO SALES - RESTRICTED TO EDITORIAL USE ==
Rotterdam. Wat er precies gebeurd is voor, tijdens en na het maken van deze foto, is onduidelijk. Het enige dat de bijgeleverde informatie van het Franse persbureau AFP meldt, is dat de man die lollig poseert met zijn geweer een Israëlische soldaat is. Over de vrouw die op het eerste gezicht onverstoorbaar haar werkzaamheden aan het aanrecht voortzet, meldt het bijschrift enkel dat het 'een vrouw met een hoofddoek' is. De locatie is niet bekend, maar de foto is waarschijnlijk genomen tijdens een offensief in de Gazastrook in 2008 en 2009. Het persbureau kreeg deze foto van de Israëlische actiegroep Breaking the Silence, die misstanden in het leger aan de kaak stelt en al eerder dergelijke foto's verspreidde. Behalve dit beeld, kreeg AFP ook een foto van twee militairen die een geblinddoekte man onder schot houden, een militair die met een spuitbus de davidster en de kreet 'snel terug' op een muur zet, en een aantal Israëliërs die in de woonkamer van een - volgens het bijschrift - Palestijns huis zit. Een van de militairen poseert op een kinderspeelgoedfietsje. In augustus ontstond er in Israël ophef over twee foto's van een Israëlische militair met geblinddoekte en gebonden Palestijnse gevangenen. Breaking the Silence zei toen dat het regel was onder militairen om dit soort foto's te nemen, die hun dagelijkse situatie weergeven. "Het is verbazingwekkend dat juist deze foto's in Israël ophef veroorzaakten. Tijdens arrestaties en ondervragingen gebeuren wel ergere dingen." A handout picture obtained by AFP from the Israeli human rights organization Breaking the Silence on October 25, 2010 allegedly shows an Israeli soldier posing as a woman in a headscarf cooks at a stove at an undisclosed location. Breaking the Silence, a group of Israeli veteran combat soldiers who collect testimonies and photos of troops who have served in the Palestinian territories, published new photos of soldiers posing with detainees and vandalising Palestinian homes that appear to have been taken during the 2008-2009 Israeli "Operation Cast Lead" in the Gaza Strip. AFP PHOTO/HO/BREAKING THE SILENCE == NO SALES - RESTRICTED TO EDITORIAL USE == AFP

Wat er precies gebeurd is voor, tijdens en na het maken van deze foto, is onduidelijk. Het enige dat de bijgeleverde informatie van het Franse persbureau AFP meldt, is dat de man die lollig poseert met zijn geweer een Israëlische soldaat is. Over de vrouw die op het eerste gezicht onverstoorbaar haar werkzaamheden aan het aanrecht voortzet, meldt het bijschrift enkel dat het ‘een vrouw met een hoofddoek’ is.

De locatie is niet bekend, maar de foto is waarschijnlijk genomen tijdens een offensief in de Gazastrook in 2008 en 2009.

Het persbureau kreeg deze foto van de Israëlische actiegroep Breaking the Silence, die misstanden in het leger aan de kaak stelt en al eerder dergelijke foto’s verspreidde.

Behalve dit beeld, kreeg AFP ook een foto van twee Israëlische militairen die een geblinddoekte man onder schot houden, een militair die met een spuitbus de davidsster en de kreet ‘snel terug’ op een muur zet, en een aantal Israëliërs die in de woonkamer van een – volgens het bijschrift – Palestijns huis zit. Een van de militairen poseert op een kinderspeelgoedfietsje.

In augustus ontstond er in Israël ophef over twee foto’s van een Israëlische militair met geblinddoekte en gebonden Palestijnse gevangenen. Breaking the Silence zei toen dat het regel was onder militairen om dit soort foto’s te nemen, die hun dagelijkse situatie weergeven. „Het is verbazingwekkend dat juist deze foto’s in Israël ophef veroorzaakten. Tijdens arrestaties en ondervragingen gebeuren wel ergere dingen.”