Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Meester Rutte handhaaft een plezierige sfeer, zegt zijn rector

Premier Rutte heeft een bijzondere nevenfunctie: docent maatschappijleer op het Varias College, een vmbo-afdeling van de Johan de Witt Scholengroep in Den Haag. Zeven vragen aan rector Kars Veling over zijn functioneren. Hoe ontstond het idee om Mark Rutte te vragen voor het gastdocentschap? “Het initiatief kwam van Rutte. Hij belde in het voorjaar van

Premier Rutte heeft een bijzondere nevenfunctie: docent maatschappijleer op het Varias College, een vmbo-afdeling van de Johan de Witt Scholengroep in Den Haag. Zeven vragen aan rector Kars Veling over zijn functioneren.

Hoe ontstond het idee om Mark Rutte te vragen voor het gastdocentschap?

“Het initiatief kwam van Rutte. Hij belde in het voorjaar van 2008 een keer met de vraag of er mogelijkheden waren.”

Is hij vrij in de invulling, of moet hij zich aan het lesboek houden?

“Rutte werkt twee uur per week samen met een docent maatschappijleer. Samen met deze collega werkt hij gewoon aan het examenprogramma.”

Kunt u iets meer vertellen over zijn stijl van lesgeven?

“Als docent is Rutte communicatief sterk. Hij gaat ook graag mee met vragen, ook als ze een beetje buiten het boek gaan.”

Is hij streng voor de leerlingen?

“Rutte is heel duidelijk, maar handhaaft een plezierige sfeer.”

Kan hij goed orde houden?

“Er is in de klassen een goede werksfeer.”

Wat vinden de leerlingen van hem als docent?

“De leerlingen waarderen meester Rutte. Hij is open en vriendelijk. Rutte kan natuurlijk interessante ervaringen ter sprake brengen. Leerlingen vragen ook wel naar zaken die in de publiciteit waren.”

Rutte wordt begeleid door een bevoegd docent, zei hij. Waakt die ook over de (politieke) neutraliteit van de lessen?

“Rutte geeft les en bedrijft geen propaganda. Als het om zijn eigen positie gaat, zegt hij er soms bij: nu ben ik subjectief. En uiteraard verschillen beide docenten van mening. Dat maakt een les ook levendig.”

U deelt met dhr. Rutte een politieke loopbaan (lijsttrekker ChristenUnie in 2002). Heeft uw hart voor de politiek ook te maken met de aanstelling van politici?

“Een netwerk is ook in dit soort zaken nuttig. Kees Schuyt (lid Raad van State, red) heeft ook een jaar lang les gegeven. We hebben ooit Ayaan Hirsi Ali een middag in een klas te gast gehad. En de nieuwe minister van Onderwijs is met enige regelmaat gastdocent op onze zaterdagschool.”