Economie kort

Europese bedrijven doneerden geld aan klimaatsceptici VS

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Acht Europese bedrijven hebben in de Verenigde Staten 306.100 dollar (218.000 euro) gedoneerd aan klimaatsceptici en leden van de Senaat die uitgesproken tegen de opvatting zijn dat klimaatopwarming bestaat en voor een aanzienlijk deel wordt veroorzaakt door de mens. Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd rapport van Climate Action Network Europe, waarin 130 Europese actiegroepen zijn verenigd. Onder de acht bedrijven die worden genoemd zijn de Duitse chemieconcerns Bayer (108.100 dollar gedoneerd) en BASF (61.500 dollar); het Belgische Solvay (40.000 dollar en de Indiase staalfabrikant Arcelor Mittal, die in Rotterdam zijn Europese hoofdkantoor heeft (10.000). Terwijl deze bedrijven in de Verenigde Staten geld doneren aan klimaatsceptici, proberen ze in Europa te voorkomen dat de doelstelling voor CO2-reductie in het jaar 2020 wordt aangescherpt.

‘Curator Kooistra BV houdt uitverkoop’

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. De advocaat en de nabestaanden van horecaondernemer Sjoerd Kooistra, die in juli zelfmoord pleegde, vrezen dat de curator diens failliete bedrijf in de uitverkoop gaat doen. Curator Seerp Gratama verkocht tot nu toe één café uit de boedel, café Dante in Amsterdam, voor 35.000 euro, zo schrijft hij in het eerste faillissementsverslag dat onlangs werd gepubliceerd. Kooistra kocht het café voor 1,25 miljoen euro, blijkt uit het koopcontract. Een absurde waardedaling, zegt advocaat Hammerstein. Volgens curator Gratama is Dante een uitzondering.