In kleedkamer knakt ook trainer Been

Feyenoord leed tegen PSV een historische nederlaag. De ploeg van Been slofte als een stel gezapige recreanten over het veld.

Leo Beenhakker sprak vandaag namens Feyenoord het vertrouwen uit in de technische staf van hoofdtrainer Mario Been. Foto Bas Czerwinski 25-10-2010, Rotterdam. Leo Beenhakker tijdens de persconferentie. Foto Bas Czerwinski
Leo Beenhakker sprak vandaag namens Feyenoord het vertrouwen uit in de technische staf van hoofdtrainer Mario Been. Foto Bas Czerwinski 25-10-2010, Rotterdam. Leo Beenhakker tijdens de persconferentie. Foto Bas Czerwinski

Erik Oudshoorn

Mario Been was van alle Feyenoorders nog het meest ontdaan na de vernedering (10-0) door PSV. De trainer van de Rotterdamse club stelde in een doodstille kleedkamer tegenover de spelersgroep geëmotioneerd zijn functie ter beschikking. Er kwam geen reactie.

Naderhand nam Georginio Wijnaldum, met afstand zijn beste speler, het wel op voor de trainer. „Het zou de club niet helpen als hij nu opstapt”, meende de aanvaller. „Ik hoop dat hij zijn voornemen snel vergeet en naar de toekomst kijkt. Het deed mij geweldig pijn dat onze trainer zich zo uitsprak. Hij is een goede oefenmeester met een Feyenoord-hart.”

Feit blijft dat Feyenoord de grootste nederlaag leed uit de historie van de club in het betaald voetbal en nu in de eredivisie troosteloos op de vijftiende plek staat. Been eindigde vorig seizoen met Feyenoord op de vierde plaats in de eredivisie en bereikte ook de bekerfinale, die tegen Ajax werd verloren. Het elftal uit Rotterdam-Zuid telde toen nog een aantal dure routiniers. Zij zijn om financiële redenen weggesaneerd.

Gisteren was Been een gebroken man. Dapper stond hij de hele desastreuze tweede helft naast de dug-out. Bij het verlaten van het veld wachtte hij zijn spelers één voor één op met troostende woorden. Maar in de kleedkamer kwamen de tranen. Been, die zelf ook zes jaar in de Kuip voetbalde, besefte dat een monument was ingestort. De trainer moest bekennen dat hij zich schaamde. „Dit is een zwarte bladzijde in de historie van de club”, stamelde Been. „Het doet enorm pijn als coach en supporter van Feyenoord dit mee te maken.” En over de wedstrijd: „Het is schandalig hoe we tegen PSV hebben verdedigd. Toen we met 5-0 achterkwamen, knakte er iets.”

Dat Feyenoord in de tweede helft acht treffers incasseerde, had volgens Been ook te maken met de knieblessure van Leroy Fer. „De jongens kwamen in de rust de kleedkamer binnen en constateerden dat een van de belangrijkste spelers van het elftal voorlopig is uitgeschakeld met een behoorlijk gekwetste knie. Daardoor kregen ze mentaal een tik.”

Het was echter geen excuus voor de manier waarop de Rotterdamse club verdedigde. Het feit dat Feyenoord al na een half uur met tien spelers verder moest doordat Kelvin Leerdam vanwege twee gele kaarten van het veld was gestuurd, kon evenmin als argument gelden voor de nederlaag. De ploeg van Been slofte als een stel gezapige recreanten over het veld. PSV’ers Jonathan Reis en Ola Toivonen mochten onbelemmerd inkoppen. Anderen, zoals Balazs Dzsudzsak en Ibrahim Afellay, kregen alle vrijheid om ballen af te vuren op doelman Rob van Dijk.

Ondanks het wegzenden van Leerdam bleef Feyenoord lange tijd met twee spitsen (Wijnaldum en Luc Castaignos) voetballen. De ploeg probeerde steeds maar weer met man en macht een doelpunt te maken in plaats van voor eigen doel een muur op te werpen en de linies kort op elkaar te houden.

De meeste spelers van Feyenoord reageerden niet of geschokt na afloop. „Ik heb hier geen woorden voor. Iedereen liet elkaar in de steek”, verkondigde Tim de Cler. „Dit was schandalig. Het is belangrijk dat we een team blijven”, meende invaller Adil Auassar.

De afstraffing van PSV komt net in de week waarin Feyenoord verwacht rond te komen met een groep investeerders die de club in ruil voor zeggenschap moet helpen aan miljoenen euro’s. De schuldenlast van ongeveer 36 miljoen euro zou daarmee worden verlicht. En pas als Feyenoord dat voor elkaar heeft, kan worden gedacht aan versterkingen.

Directeur Eric Gudde verwacht niet dat de mokerslag die PSV uitdeelde de kandidaat-investeerders kopschuw heeft gemaakt. „De Vrienden van Feyenoord hebben ons de afgelopen jaren in moeilijke tijden door dik en dun gesteund. Ik kan me niet voorstellen dat ze zich nu laten afschrikken door zo’n nederlaag. En of je nu met 1-0 of met 10-0 verliest, het mag onze route naar sportief en financieel herstel niet verstoren.’’