Excelsior houdt Ajax op gelijkspel

Excelsior blijft verbazen in de eredivisie. De Rotterdamse partner van Feyenoord speelde gisteren in eigen stadion met 2-2 gelijk tegen Ajax. Excelsior staat met elf punten uit tien wedstrijden op de twaalfde plaats van de eredivisie.

De wedstrijd tussen Excelsior en Ajax werd in de 27ste minuut beïnvloed door een verkeerde beslissing van scheidsrechter Jan Wegereef. De arbiter zag in een tackle op de bal van Ajacied Vurnon Anita in een duel met Guyon Fernandez een rode kaart. „Die rode kaart zal wel worden geseponeerd”, stelde Ajax-coach Martin Jol na afloop. „Maar daar hebben we nu niets aan. Na die kaart kwamen we in een heel slechte film terecht.”

Ajax liep na de rode kaart grotendeels achter de feiten aan. Daan Bovenberg gleed Excelsior in de 37ste minuut naar een voorsprong (1-0). Kevin Wattamaleo bracht het thuispubliek vijf minuten later na een fout van Urby Emanuelson met een intikker helemaal in extase (2-0).

Mounir El Hamdaoui, die bij zijn tijdelijke terugkeer bij zijn eerste profclub al na twee minuten had kunnen scoren, trof in de tweede minuut van de tweede helft wel doel (2-1). Ajax incasseerde vlak daarna een nieuwe teleurstelling toen Maarten Stekelenburg met een gekneusde knieschijf naar de kant moest. Hij werd vervangen door Jeroen Verhoeven, die Ajax in blessuretijd met fraaie reflexen op doelpogingen van Kaj Ramsteijn en Benjamin Baltes voor een derde tegentreffer behoedde.

Jan Vertonghen had Ajax toen al op gelijke hoogte gekopt. De Belg trof in de 88ste minuut doel na een hoekschop van Miralem Sulejmani, die net als Mido in het veld was gekomen. „Vooraf teken je voor een gelijkspel”, zei John Lammers, de assistent-trainer, die de geschorste hoofdcoach Alex Pastoor mocht vervangen. „Nu kan ik er ook nog wel mee leven. Maar we waren wel heel dicht bij de zege.”

Met moeite én het nodige geluk heeft FC Twente zich gistermiddag langs ADO Den Haag geworsteld. In de Veste werd het 3-2 voor de thuisclub, die het vooral na de hervatting lastig had. ADO-coach John van den Brom werd na aanmerkingen op de leiding naar de tribune gestuurd.

De kampioen begon goed, maar viel na de hervatting terug. „We hebben net een zware Europese wedstrijd achter de rug”, gaf trainer Michel Preud’homme als verklaring. „Bovendien is ADO gewoon goed. De club staat niet voor niets hoog op de ranglijst.”