Concertorganisatoren in actie tegen duurder toegangskaartje

De acties over de geplande cultuurbezuinigingen van het kabinet breiden zich uit.  Na de kunst- en theatersector komen nu ook de concertorganisatoren in actie tegen de voorgenomen verhoging van het btw-tarief op toegangskaarten. De Vereniging van EvenementenMakers (VVEM) heeft de nieuwe staatssecretaris van cultuur, Halbe Zijlstra (VVD), dringend verzocht zijn plan om de btw te verhogen van 6 naar 19 procent te heroverwegen.Onder VVEM vallen onder meer Mojo Concerts, ID&T, Rocket Producties, UDC, GelreDome en Amsterdam ArenA. De concertorganisatoren vrezen dat de verhoging van de btw wel eens de genadeklap kan zijn voor de evenementenbranche. Uit onderzoek blijkt dat de plannen een bezoekersdaling van 6 á 7 procent betekenen: ongeveer 800 duizend bezoekers.

De branche, naar eigen zeggen jaarlijks goed voor ruim zes miljoen bezoekers, stelt dat de maximumprijs die het publiek wil betalen voor een toegangskaartje al is bereikt. Kaartjes die nu bijvoorbeeld 23 euro kosten, worden straks 26 euro. Het nieuwe kabinet wil het btw-tarief op circussen, voetbalwedstrijden, boeken en films op zes procent houden.

De VVEM heeft zich aangesloten bij de onlinepetitie op zegneetegendebtw.nl, waarop sinds vrijdag ruim 7500 steunbetuigingen zijn binnengekomen. Samen met de Vereniging voor Vrije Theater Producenten laat de VVEM de precieze financiële consequenties van de btw-verhoging doorrekeenen. De resultaten worden aangeboden aan de staatssecretaris.