Windows-foon

Het heeft lang geduurd – op de kop af drieënhalf jaar – maar nu heeft softwarebedrijf Microsoft zijn antwoord geformuleerd op de Apple iPhone. Windows Phone 7 is een nieuw besturingssysteem voor mobieltjes dat zich met de vingers laat bedienen. Het werkt eenvoudiger dan de oudere Windows smartphones. Dat leken meer verkleinde versies van een gewone desktop computer.

Nu lijkt Windows voor mobieltjes in de verste verte niet meer op Windows voor pc’s. Het startscherm bestaat uit een rijtje ‘tegels’, snelkoppelingen naar veelgebruikte programma’s. Zwaai met een vinger over het scherm en je komt een niveau dieper in het telefoonmenu.

Een belangrijke verbetering: Microsoft heeft de webbrowser helemaal vernieuwd en nu zijn internetpagina’s tenminste goed leesbaar. In- en uitzoomen gaat met de bekende knijpbeweging.

Microsoft koos voor een eigenwijze minimalistische vormgeving die in niets lijkt op concurrenten die toch vaak het uiterlijk van de Apple iPhone kopiëren. Het is wennen, maar het resultaat is een telefoon die veel beter te bedienen is dan de vorige Windows mobieltjes.

Tijdens een eerste kennismaking met de HTC Trophy 7, vanaf deze week in Nederland te koop, blijkt dat Windows Phone 7 net zo vlot reageert als zijn concurrenten – de iPhone 4 en de duurdere Android. Daarvoor zorgde Microsoft door van telefoonfabrikanten te eisen dat ze de juiste onderdelen gebruiken: een snelle 1 GHz processor, groot scherm, voldoende geheugen en een goede foto- en videocamera.

Dat heeft wel gevolgen voor de prijs: de Windows Phone 7 modellen die in de winkel liggen, kosten allemaal rond de 500 euro. En dat terwijl Microsoft-baas Steve Ballmer in 2007 nog riep dat bijna niemand een iPhone van 500 dollar zou kopen. Dat pakte iets anders uit.

Nu niet meteen naar de winkel rennen. Er is nog geen Nederlandse versie van Windows Phone 7 en een aantal diensten werkt hier nog niet, zoals Xbox Live (voor de gamers) en de Zunepass, een muziekabonnement. Daarnaast is er weinig software beschikbaar in vergelijking met de softwarewinkels van Apple en Google. Ander minpuntje: software voor de oude Windows-mobieltjes werkt niet en tekst knippen en plakken is nog niet mogelijk. Maar dat komt later, belooft Steve Ballmer plechtig.

HTC Trophy 7, prijs: 499 euro.

Meer over Windows Phone 7 op nrc.nl/hebben