Sport in beeld

Jonge sumoworstelaars in een sportclub in Falencia, nabij Warschau, Polen, 14 oktober 2010. Foto AFP TO GO WITH AFP STORY OF URSULA HYZY A youth watches junior sumo wrestlers train on October 14, 2010 at a sports club in Falenica near Warsaw. Hundreds of young Poles practice amateur sumo wrestling, which attracts many in eastern Europe, and Warsaw just hosted on October 16 and 17 the Sumo World Championships. AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKI
Jonge sumoworstelaars in een sportclub in Falencia, nabij Warschau, Polen, 14 oktober 2010. Foto AFP TO GO WITH AFP STORY OF URSULA HYZY A youth watches junior sumo wrestlers train on October 14, 2010 at a sports club in Falenica near Warsaw. Hundreds of young Poles practice amateur sumo wrestling, which attracts many in eastern Europe, and Warsaw just hosted on October 16 and 17 the Sumo World Championships. AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKI AFP

Ieder pondje gaat welbewust door het mondje. Sumo staat gelijk aan gecertificeerde, gewilde obesitas. „Nee, jij mag niet meedoen, jij bent nog lang niet dik genoeg.” Zijn sumoworstelaars allemaal suikerziek? Volgens verschillende bloggers zijn ze dat niet vaker dan andere mensen. Dit zou te danken zijn aan hun fitheid en bewegingspatroon. Ook moet onderscheid gemaakt worden tussen hun in overvloed aanwezige, onderhuidse, ‘onschuldige’ vet en kwaadaardig vet in en rondom de organen, waarvan zij geen last zouden hebben.

Dit zijn Poolse dikkerds. Wie weet is de grootste baby de nieuwe Anton Geesink die de Japanners op hun eigen terrein ooit gaat verslaan. De vetrollen bollen in elk geval vervaarlijk over zijn luierband. De andere zal echt meer spek moeten gaan eten, wil hij een kans maken.

Nu het raadsel. Die jongen achter de deur. Die zou daar kunnen zijn neergezet door een kunstenaar met gevoel voor mystificatie en vervreemding. „Nee, je hoeft verder niets te doen. Ga er maar staan, staar maar voor je uit, onverklaard en onverklaarbaar. Dat werkt in de kunst.”

Zo is het niet gegaan, vermoedelijk. Die jongen is niet geregisseerd. Dat toonloze staren is van hemzelf, evenals de onbestemdheid van zijn bedoelingen. Leunt hij zomaar wat tegen de kruk of zal hij op enig moment de deur openen? Waaraan denkt hij? Of hij ook zal gaan sumoworstelen? Aan borden met calorierijk voedsel? Of is hij verbluft door wat hij een onzinnige sport vindt? Wat ook kan: hij vindt die blote billen genant.