Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Medici ontevreden over zorgautoriteit

Huisartsen, tandartsen, apothekers, specialisten en verloskundigen zijn extreem ontevreden over het beleid van zorgautoriteit NZa. Slechts 8 procent steunt de opvattingen van de NZa. De zorgverleners geven de zorgautoriteit gemiddeld een drie als rapportcijfer.

Dat blijkt uit een enquête van de Vvaa, de ledenorganisatie voor zorgprofessionals. Daarbij zijn bijna alle tandartsen, apothekers, huisartsen, orthodontisten, medisch specialisten en fysiotherapeuten aangesloten. Zo’n 1.500 leden werden ondervraagd. Verloskundigen geven het hoogste cijfer: een 5. Meest negatief waren de orthodontisten: gemiddeld 1,4.

De zorgverleners kritiseren het onduidelijke beleid van de NZa. Er is irritatie over de slechte communicatie en de sterke focus op efficiëntie, zegt directeur kennismanagement Edwin Brugman bij de Nvaa. Dat zou ten koste gaan van de kwaliteit van de zorg en bereikbaarheid van de zorg voor de consument.

Uit de enquête blijkt ook dat één op de vijf tandartsen en orthodontisten stopt als de NZa de kortingen op orthodontietarieven van 34 tot 40 procent doorzet. Bijna de helft van de tandartsen zegt dat ze dan hun praktijk beëindigen, omdat ze er verlies op maken. Na kritiek van tandartsen en een vonnis van de rechtbank werd de NZa afgelopen zomer gedwongen de berekening over te doen.

De peiling bevestigt volgens de Associatie van Nederlandse Tandartsen dat de politiek van de NZa „desastreuze gevolgen” heeft voor de zorg in Nederland, zegt directeur Menno Tusschenbroek. „De consument wordt de dupe van deze tariefkortingen.”