Kort nieuws Economie

Winst Volkswagen verdrievoudigd tot 4,8 miljard euro

WOLFSBURG, 23 okt. Volkswagen heeft in de eerste negen maanden van dit jaar geprofiteerd van de wereldwijd groeiende vraag naar zijn auto's. De operationele winst verdrievoudigde tot 4,8 miljard euro, terwijl de omzet met een vijfde steeg tot 92,5 miljard euro. Dit heeft de Duitse autofabrikant gisteren bekendgemaakt. Daarmee verraste het bedrijf de markt. De bekendmaking van de resultaten, die beter zijn dan verwacht, stond eigenlijk pas voor volgende week op de financiële agenda. Het aandeel Volkswagen steeg op de beurs in Frankfurt ruim 2,5 procent. Volkswagen waarschuwde beleggers wel dat het zijn opmars waarschijnlijk niet in hetzelfde tempo kan volhouden. (ANP)

Genzyme wil een hoger Frans bod

NEW YORK, 23 okt. Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Genzyme, doelwit van een vijandig overnamebod van de Franse branchegenoot Sanofi-Aventis, is vastbesloten zijn huid duur te verkopen. Tijdens een bijeenkomst met investeerders gisteren in New York zette de Nederlandse topman Henri Termeer nog eens uiteen waarom het bedrijf volgens hem meer waard is dan de 18,5 miljard dollar (13,3 miljard euro) die de Fransen bieden. Termeer gaf voor het eerst zelf een concrete prognose voor het komende jaar. Hij spiegelde beleggers een flink hogere winst voor, waarbij de Fransen op basis van hun eigen rekenwijze tussen de 84 en 89 dollar per aandeel zouden moeten bieden. (ANP)

Fiscus India eist 1,8 mld van Vodafone

NEW DELHI, 23 okt. India heeft de Britse telecommaatschappij Vodafone een belastingaanslag van omgerekend 1,82 miljard euro gestuurd. De telecomgigant moet het bedrag binnen dertig dagen betalen, meldde het belastingkantoor in New Delhi gisteren. Vodafone krijgt de aanslag in verband met de koop van een meerderheidsbelang in Hutchison Whampoa’s Indian mobiele telefoonbedrijf. Vodafone verkreeg het belang voor 8 miljard euro. Met de aankoop zette het Britse bedrijf een belangrijke stap op de Indiase markt. De belastingclaim was nog inzet van een juridische procedure, maar vorige maand bepaalde een Indiase rechtbank dat Vodafone de aanslag echt moet betalen. (ANP)