Ik hijs zowel de Belgische als de Zweedse vlag

Brieven

Als je Geert Wilders mag geloven maakt een dubbele nationaliteit een politicus minder capabel. Ik ben politica met een dubbele nationaliteit. De Belgische en de Zweedse. Trots op allebei. Moedertaal Zweeds, vadertaal Nederlands. Ik denk in beide talen. Ik hijs de vlag op zowel Belgische als Zweedse nationale feestdagen.

Maakt die meerledige identiteit iemand minder geschikt om namens ‘het volk’ te spreken? Wat is dat trouwens, het volk? Toch geen homogene groep meer die eenzelfde geschiedenis deelt, laat staan uitsluitend Nederlands spreekt. Misschien hebben mensen met meerdere nationaliteiten gewoon een bewijs in handen van een identiteit die, de facto, pluriform is samengesteld.

Dat een type als Wilders daartegen tekeergaat, zegt vooral veel over zijn eigen wereldbeeld. Het is tekenend voor een politiek die hunkert naar een soort monoculturele identiteit die in Europa nooit heeft bestaan. Tenzij lang geleden, in de verste bossen van het continent. Waar mensen (over)leefden zonder ooit een ‘ander’ te ontmoeten.

Inga Verhaert

Gedeputeerde Provincie Antwerpen (sp.a)