Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Agnès moet op Franse lès

Vorig jaar werd ze uitgeroepen tot de machtigste, dit jaar tot de op een na machtigste vrouw van Nederland. Oké, ze zat zelf in de jury en ze moest de koningin vanwege haar politieke bemoeienis met de kabinetsformatie vóór laten gaan, maar de voorzitter van vakcentrale FNV is de niet-erfelijk belaste runner-up.

Vrouwen spelen op steeds meer sleutelposities in de samenleving een rol en ook zonder de jaarlijkse Miss Machtverkiezing van maandblad Opzij is duidelijk dat Agnes Jongerius een factor van betekenis is. Samen met werkgeversvoorzitter Wientjes bepaalt ze de verstandhouding tussen de sociale partners. Ze heeft greep op de sociaal-economische agenda en ook het nieuwe kabinet is beducht voor de macht van de sociale partners. De fluwelen aanpak van sociaal-economische hervormingen is niet alleen wegens de gedoogsteun van de PVV. Het duo Rutte-Verhagen wil geen gedonder in de polder.

Maar hoe zit het met de verhoging van de AOW-leeftijd? Daar heeft Jongerius zich in het verleden fel tegen uitgesproken. Eerder dit jaar gaf ze haar verzet op en sloot ze met Wientjes een akkoord over een stapsgewijze verhoging van de AOW-leeftijd vanaf 2020, gekoppeld aan aanpassingen van het pensioenstelsel.

Dat getuigt niet van machtsuitoefening om heel het raderwerk tot stilstand te brengen.

Het kan ook anders.

Deze week lieten de Franse syndicaten weer eens zien hoe een land ontregeld kan worden als er getornd wordt aan sociale verworvenheden. De pensioenleeftijd in 2018 naar 62 jaar? De strijd gaat door.

Want pensioen op 60-jarige leeftijd hoort bij Frankrijk zoals de TGV, de Eiffeltoren, camembert en beaujolais primeur. En net als stakingen van het openbaar vervoer, platleggen van olieraffinaderijen, demonstrerende scholieren, rode vlaggen, charges van de oproerpolitie en wegblokkades van vrachtautochauffeurs.

Iedereen kan wel beweren dat er een vergrijzingscrisis aankomt, dat het Rijnlandse sociale zekerheidsstelsel onbetaalbaar is, dat overheidstekorten onhoudbaar zijn en op den duur de hardheid van de euro aantasten, de Franse vakbeweging leeft op een andere planeet.

In Nederland groeit ondertussen de opvatting dat 67 jaar sneller moet worden ingevoerd en eigenlijk de minimumleeftijd voor de AOW moet worden. Mooie klus voor Henk Kamp, kersverse minister van Sociale Zaken en teruggehaald van zijn verblijf op het palmstrand van Bonaire, om die strijd met de vakbeweging aan te gaan. Hij was niet voor niets minister van Defensie.

Als ze haar positie als machtigste niet-koninklijke citoyenne kracht bij wil zetten, moet Agnes nodig op een cursus Frans.

Roel Janssen