Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Wilders laat rechtbank weer wraken

De rechters in de zaak-Wilders zijn vanochtend opnieuw gewraakt. De rechters zouden de schijn van partijdigheid hebben gewekt.

Advocaat Moszkowicz van PVV-leider Wilders deed zijn tweede wrakingsverzoek in dit proces omdat de rechtbank hem niet toestond de arabist Hans Jansen opnieuw als getuige te horen. Moszkowicz wilde hem ondervragen over het feit dat een raadsheer van het gerechtshof voor het proces met Jansen, getuige-deskundige van de verdediging, heeft gesproken. In mei dit jaar, drie dagen voor hij voor de rechter-commissaris moest getuigen, dineerde de arabist met Tom Schalken, raadsheer van het hof dat het OM had bevolen Wilders te vervolgen.

Jansen beschreef op de website hoeiboei.blogspot.com dat hij was uitgenodigd aan te schuiven bij een eetclub om te discussiëren over de islam en het proces tegen Wilders. Toen Jansen werd voorgesteld aan de raadsheer, wilde hij direct opstappen. „Hij eiste een soort garantie van immuniteit”, zegt Midden-Oostendeskundige en gastheer Bertus Hendriks, die Jansen overtuigde toch te blijven. Jansen schrijft op het blog: „Ik vroeg hem of ik in zijn bijzijn wel vrijuit kon spreken. Hij had immers al eerder iemand die over de islam gesproken had, voor de rechter gebracht.”

Jansen zei vanochtend desgevraagd dat Schalken niet heeft geprobeerd zijn getuigenis te beïnvloeden tijdens het diner. Schalken zelf was niet bereikbaar.

Bizarre zoektocht naar Wilders’ waarheid: pagina 3