Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Zorg

Wetenschap kort

Gehoortest bij baby’s zinvolst direct na de geboorte

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Een gehoortest bij baby’s is vlak na de geboorte zinvoller dan na negen maanden. De vroege test is nu de standaard in Nederland. Kinderen bij wie slechthorendheid pas na negen maanden wordt vastgesteld (zoals tot 2002), ontwikkelen zich sociaal en motorisch slechter en hebben een minder goed leven. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum dat gisteren verscheen in Journal of the American Medical Association. Hoe vroeger de diagnose slechthorendheid wordt gesteld, hoe eerder men maatregelen kan nemen, zoals het plaatsen van een gehoorapparaat. Ongeveer één op de duizend baby’s wordt slechthorend geboren. De Leidse onderzoekers onderzochten alle slechthorende kinderen die tussen 2002 en 2006 in Nederland werden geboren. Ongeveer de helft van hen had de late screening ondergaan, de andere helft de vroege. Met vragenlijsten brachten de onderzoekers de ontwikkeling van de kinderen in kaart. „Onze hersenen zijn in ons eerste levensjaar enorm plastisch”, zegt hoofdonderzoeker Marleen Korver. „Allerlei hersengebieden ontwikkelen zich juist als ze worden gestimuleerd. Je hersenen moeten echt ‘leren horen’.”

Oudere bijen vinden vaak hun huis niet

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Ook bij honingbijen gaan de hersenen achteruit naarmate de leeftijd vordert. Het leren gaat langzamer en ook het wissen van gegevens die niet langer bruikbaar zijn kost meer tijd. Dit is opnieuw aangetoond in een experiment dat wordt beschreven in het open access-tijdschrift PLoS ONE (19 oktober). Van een bijenvolk waarin jonge en oude werksters met verf waren gemarkeerd, werd de bijenkast onbruikbaar gemaakt. De bijen verhuisden naar de nieuwe kast die werd aangeboden. Na enige tijd werd ook deze kast vernietigd en kregen de werksters drie andere kasten aangeboden, waaronder de oude kast die nog steeds onbruikbaar was. Het bleken vooral de oudste werksters die toch weer deze oude kast opzochten. Maar: er waren ook oude werksters die nog heel scherp waren.

Grenzen voelen psychisch veilig

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Mensen schatten het risico op een natuurramp in de buurt lager in wanneer zo’n ramp over de grens heeft plaatsgevonden dan op dezelfde afstand maar niet over de grens. Geografische grenzen hebben dus een psychologisch beschermende werking, concluderen psychologen uit Utah in het wetenschappelijke tijdschrift Psychological Science (13 oktober online). Mensen kiezen ook liever een vakantiehuisje in een andere Amerikaanse staat dan waar kortgeleden een aardbeving heeft plaatsgevonden, dan een huisje op gelijke afstand van het epicentrum maar in dezelfde staat – alsof meteen die hele staat geassocieerd wordt met een hoger risico. De psychologen waarschuwen dat landsgrenzen een gevoel van veiligheid kunnen bieden dat niet op werkelijkheid berust.