Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Weerstand in Canada tegen bod op Potash

Canada moet de vijandige overname blokkeren van Potash Corp. of Saskatchewan. Het BritsAustralische BHP Billiton aast op de producent van kali, een essentieel ingrediënt van kunstmest.

De voorgestelde transactie ter waarde van 29 miljard euro zou niet in het belang zou zijn van het land. Dat heeft de regering van de Canadese provincie Saskatchewan gisteren verklaard. Het beursgenoteerde Potash Corp. is de grootste producent van kaliumcarbonaat ter wereld. ‘Kali’ is een cruciaal ingrediënt van kunstmest en daarmee essentieel voor de voedselvoorziening in de wereld. BHP Billiton bood in augustus 130 dollar per aandeel voor Potash, een bedrag dat door het bedrijf is afgewezen als „een onderwaardering.”

De regering van Saskatchewan, waar bijna een derde van het wereldwijde aanbod van kaliumcarbonaat wordt geproduceerd, neemt nu ook stelling tegen het overnameplan. De acquisitie zou de provincie in de komende jaren miljarden dollars aan inkomsten kosten, stelt de regering in haar advies aan de federale overheid. Die moet de overname goedkeuren. Bovendien zou Canada de controle verliezen over een belangrijke grondstofreserve.

„Het is een strategische voorraad en daar moeten we naar handelen”, aldus Brad Wall, premier van Saskatchewan. „Dit is anders dan andere overnames in ons land. Het is nooit eerder voorgekomen in de geschiedenis van bedrijfsovernames dat daarmee 25 à 30 procent van de wereldvoorraad van een strategische grondstof is gemoeid. Daarom is ‘nee’ in dit geval het juiste antwoord.” De premier vreest voor de werkgelegenheid in zijn regio.

Kali is een ingrediënt van kunstmest dat cruciaal is om de wereldwijde voedselvoorziening op peil te houden. De stof verhoogt de opbrengst van de oogst van agrariërs aanmerkelijk. De vraag naar kali loopt op, met name in landen als China, India en Brazilië. Door de groei van de bevolking en de welvaart neemt de behoefte aan voedsel daar sterk toe. BHP Billiton, het grootste mijnbouwconcern ter wereld, wil met de inlijving van Potash in één klap marktleider worden in het lucratieve segment.

Het advies van de provincie Saskatchewan, een verzoek van de federale regering, gaat in tegen de vrijemarktprincipes van de Conservatieve premier Stephen Harper. Het kabinet maakt zijn positie begin november bekend.