Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Weer rellen bij Napels om afval

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi is ernstig in verlegenheid gebracht door nieuwe problemen met vuilnis in Napels. Hij moet een truc verzinnen.

Inwoners van Terzigno, vlakbij Napels de stad, staken gisteren afval en vuilniswagens in brand uit protest tegen de aanhoudende problemen met de vuilnisverwerking. Foto AP A woman shouts in a megaphone as Police officers walk past burning garbage trucks in Terzigno, near Naples, Thursday, Oct. 21, 2010. Demonstrators on Thursday set vehicles ablaze and hurled stones and firecrackers at police over plans to build a garbage dump at a national park, leaving 20 officers injured, authorities said.(AP Photo/Salvatore Laporta)
Inwoners van Terzigno, vlakbij Napels de stad, staken gisteren afval en vuilniswagens in brand uit protest tegen de aanhoudende problemen met de vuilnisverwerking. Foto AP A woman shouts in a megaphone as Police officers walk past burning garbage trucks in Terzigno, near Naples, Thursday, Oct. 21, 2010. Demonstrators on Thursday set vehicles ablaze and hurled stones and firecrackers at police over plans to build a garbage dump at a national park, leaving 20 officers injured, authorities said.(AP Photo/Salvatore Laporta) AP

Problemen met de vuilnisverwerking bij Napels hebben vannacht voor de zoveelste keer deze maand tot felle gevechten geleid tussen burgers en de politie. De Italiaanse premier Berlusconi is er door in verlegenheid gebracht, omdat hij vorig jaar nog triomfantelijk verkondigde dat de afvalnoodtoestand in Napels onder controle was. Zijn regering buigt zich vandaag in een spoedbijeenkomst over de kwestie.

De bewoners van het stadje Terzigno op veertig kilometer van Napels verzetten zich fel tegen de opening van een tweede vuilnisstortplaats in het nationale park van de Vesuvius. Met vuurpijlen en stenen bestookten ze vannacht en gisternacht de politie die terugsloeg met knuppels en traangas. Tientallen agenten en burgers raakten gewond. Vuilniswagens zijn in brand gestoken, winkeletalages kapotgeslagen.

„De intifada van het vuilnis”, kopte la Repubblica vandaag over de opstand. En de krant il Fatto schreef: „B. eindigt op de vuilnisbelt”, verwijzend naar het „wonder” dat de premier twee jaar geleden bij de verkiezingen beloofde. Hij zou het afvalprobleem van Napels definitief oplossen. Nu blijkt dat niets minder waar is. In Napels zijn de gehate bergen vuilnis weer terug. 1.400 ton zwerft door de stad en getuigt stinkend van het feit dat de stad terug bij af is.

Twee jaar geleden beloofde Berlusconi dat hij vier nieuwe vuilverbrandingsinstallaties in de regio rond Napels zou laten bouwen. Slechts een daarvan is in gebruik genomen, maar die blijkt maar gedeeltelijk te functioneren. De gemeenten zouden gescheiden afvalinzameling op poten zetten. Maar in Napels is deze slechts toegenomen van 19 naar 20 procent. De vuilstortplaatsen raken daardoor sneller vol dan gepland en er moeten nieuwe worden geopend.

De inwoners van Terzigno verzetten zich daar al sinds eind september tegen. Ze willen niet opdraaien voor het falen van de politiek en hebben de toegang naar de te openen stortplaats geblokkeerd. Ze vertrouwen de overheid niet meer. De bestaande vuilnisbelt veroorzaakt stankoverlast. Giftig grondwater lekt er uit weg. In het verleden heeft de lokale maffia, de camorra, vuilnisbelten gebruikt om giftig industrieel afval te verstoppen onder het huisvuil.

Woensdag sloeg de vlam in de pan toen de regering zei dat de tweede stortplaats toch bij Terzigno zou komen. Elke keer als vuilniswagens proberen hun vrachten te lossen, lanceren bewoners alles wat ze kunnen vinden richting de voertuigen en naar de honderden politieagenten die de konvooien begeleiden. De zaak lijkt uitzichtloos. De landelijk commandant van de politie sprak gisteren zijn „verbittering” uit over het feit dat „problemen die anderen moeten oplossen nu worden doorgeschoven naar de politie”.

Vandaag komt de regering in spoedzitting bijeen. Voor Berlusconi, wiens populariteit toch al tot een dieptepunt is gedaald, staat er veel op het spel. Als hij het vuilnisoproer niet onder controle krijgt en de stad niet schoonveegt, leidt hij groot gezichtsverlies. Hij moet een truc verzinnen.