Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Politiek Den Haag wil zo min mogelijk met president Bouterse te maken hebben. Maar een delegatie burgemeesters en zakenlui bezoekt momenteel Suriname om samenwerkingsverbanden aan te gaan. Een reportage uit Suriname en een gesprek met de burgemeesters van Nederlek en Staphorst en de organisator van de reis. Verder een bezoek aan de ontwerpster en enkele winnaars van de Televizier-Ring en een impressie van de afgelopen dag van het proces tegen Wilders.Ned.1, 18.25-18.55u.

Nieuwsuur. Onder meer een gesprek met Bertus Hendriks (journalist, Midden-Oostendeskundige en lid van het Palestina Comité), over het etentje dat hij in mei organiseerde waarbij raadsheer Tom Schalken en arabist Hein Jansen, beiden betrokken bij het proces tegen Wilders, aanwezig waren.Ned.2, 22.00-22.45u.

praatprogramma

De wereld draait door. De advocaat van Geert Wilders, Bram Moszkowicz, is te gast. Muziek van Di-rect. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw & Witteman. Onder de gasten vanavond zanger, acteur en diskjockey Eric Corton. Hij is radio- en tv-maker voor 3FM, VPRO en BNN. Jaarlijks reist hij naar Afrika om reportages te maken voor Serious Request. Hij heeft zijn reisavonturen gebundeld in een boek. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Profiel: Tygo Gernandt. De acteur heeft het imago van enfant terrible en het uiterlijk van een rockster. Hij werd gevolgd tijdens repetities voor het toneelstuk De Club, bij opnames van Flikken Maastricht en tijdens het Nederlands Filmfestival. Aan het woord komen ook o.a. Gernandts moeder, collega en ex-vriendin Anna Drijver, casting director Hans Kemna en regisseur Pieter Kuijpers. Ned.3, 20.30-21.20u.

documentaire

Was Darwin noch nicht wusste. Film over de stand van zaken in de evolutionaire ontwikkelingsbiologie, die een brug slaat tussen het onderzoek naar evolutie en naar embryonale ontwikkeling. Wat is het genetische bouwplan dat evolutie in gang zet?Arte, 21.45-23.25u.

Ndrangheta - Das blutige Business der Mafia. Documentaire over het onderzoek van Roberto Pennisi, openbaar aanklager van de Zuid-Italiaanse provincie Reggio Calabria en inspecteur Nico Morrone naar de banden van de Calabrese maffia (’Ndrangheta) en het gemeentebestuur van Rizzicono. Bestuur en inwoners van de stad werden geterroriseerd door de Crea-clan. Zeven jaar lang zocht justitie naar zwakke plekken in de maffiastructuur. Telefoons werden afgeluisterd, banktegoeden en kadasters nageplozen. In 2007 eindigde het onderzoek met de veroordeling van de clanleden, inclusief capo Teodoro ‘Toto’ Crea. Arte, 23.25-0.50u.

amusement

Gouden Televizier-Ring 2010. Verslag uit Carré van de uitreiking van de Televizierringen aan de beste tv-programma’s en -makers van afgelopen seizoen, gekozen door het publiek.Ned.1, 20.30-22.05u.

Neonletters. Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven kruipen aan de hand van de actualiteit in de huid van typetjes. Elke aflevering speelt zich af in en rond één specifieke locatie zoals de taxicentrale, het tv-station, de dancing, het hotel of de boekwinkel. Ned.3, 21.20-21.50u.

True Blood. Amerikaanse vampierserie die zich afspeelt in het fictieve stadje Bon Temps in Louisiana. Dankzij de massaproductie van synthetisch bloed hoeven vampiers zich niet langer met mensenbloed te voeden en begeven zij zich na zonsondergang in het openbaar. De telepathische serveerster Sookie Starhouse (Oscarwinnares Anna Paquin) valt voor vampier Bill Compton en wil bewijzen dat mensen en vampiers samen ware liefde kunnen vinden.Canvas, 21.50u-22.45u.

La Polynesie vue du ciel - Voyage à Bora Bora. Serie korte films waarin Frans Polynesië uit de lucht wordt gefilmd. In dromerige camerabewegingen wordt de schoonheid van het gebied gevat in beelden van vormen en kleuren van de lagunes, atollen en met bos bedekte heuvels. In deze aflevering de Société-archipel, met Bora Bora als een parel in de Stille Oceaan. In het midden van de azuren lagune het 727 meter hoge silhouet van de berg Otemanu, waarvan de hellingen door de regen weelderig groen zijn.TV5, 22.36-22.52u.

One night stand: Finnemans. Drama van Thomas Korthals Altes. Vijftienjarige scholier betrapt zijn vader als die zich als vrouw heeft gekleed. Het maakt de puber onzeker over zijn eigen geaardheid. Ned.2, 23.10-0.05u.

Nachtzoen. Annemiek Schrijver praat over de komende nacht en de voorbije dag met culturele duizendpoot Marc Verstappen.Ned.2, 1.45-1.55u.

muziek

Later... with Jools Holland. Live muziekprogramma, met Duffy, Heaven 17, The Gaslight Anthem en Herbie Hancock.BBC 2, 0.50-1.50u.

radio

Radio 6 live: Pianotrio’s. Opname uit 2004 van het Brad Mehldau Trio. Radio 6, 23.02-1.00u.