Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Politiek

Unesco ziet af van prijs van Afrikaanse dictator

De VN-organisatie Unesco ziet er na zware publieke en politieke druk alsnog van af: de uitreiking van een wetenschapsprijs die gefinancierd wordt door, en vernoemd is naar, de president van Equatoriaal Guinee. Tegenstanders van de prijs vinden dat de Verenigde Naties geen podium moeten verschaffen aan de leider van zo’n repressief en corrupt land.

„De 58 leden van de Uitvoerende Raad van Unesco hebben besloten om de Unesco-Obiang Nguema Mbasogo Internationale Prijs voor Onderzoek in de Biowetenschappen op te schorten”, staat in een gisteren uitgegeven verklaring.

De Unesco, die internationale samenwerking wil stimuleren op het gebied van onderwijs, wetenschap en cultuur en vooral bekend is van de Werelderfgoedlijst, noemt geen reden voor het ‘opschorten’ van de prijsuitreiking. Maar het is duidelijk dat de kritiek te groot werd. De organisatie kwam de afgelopen maanden zwaar onder vuur te liggen van internationale mensenrechtenorganisaties en Nobellaureaten onder wie aartsbisschop Desmond Tutu. Unesco bleek zich in 2008 al „ten diepste dankbaar” te hebben getoond voor het aanbod van president Nguema van 3 miljoen dollar voor een prijs voor personen of instellingen die met hun onderzoek bijdragen aan „een verhoging van de menselijke levensstandaard”. De critici vonden dat wel heel erg wrang, gelet op de armoede, corruptie en onderdrukking in Nguema’s eigen land. De prijs zou dit jaar voor het eerst worden uitgereikt. Aangenomen wordt dat die nu voorgoed in een diepe la verdwijnt.

Nguema regeert sinds hij in 1979 via een staatsgreep aan de macht kwam. Equatoriaal Guinee is een van de kleinste landen van Afrika en telt nog geen miljoen inwoners, maar is wel de op twee na grootste olieproducent van het continent. De presidentiële familie baadt in het geld terwijl de meeste inwoners straatarm zijn. Het land is volgens mensenrechtenorganisaties bovendien een van de meest repressieve in Afrika.