Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Unesco: toch geen prijs

De VN-organisatie Unesco ziet na zware internationale druk af van de uitreiking van een wetenschapsprijs die gefinancierd wordt door, en vernoemd is naar, de president van Equatoriaal Guinee. De prijs compromitteerde volgens critici de goede naam van Unesco.

President Teodoro Obiang Nguema Mbasogo van Equatoriaal Guinee had 3 miljoen dollar beschikbaar gesteld voor de ‘Unesco-Obiang Nguema Mbasogo internationale prijs voor onderzoek in de biowetenschappen’. Die was bedoeld voor personen of instellingen die met hun onderzoek bijdragen aan „een verhoging van de menselijke levensstandaard”. Mensenrechtenorganisaties en Nobel-laureaten als aartsbisschop Desmond Tutu vonden dit wel erg scheef, gelet op de slechte situatie in het land waarvan de naamgever van de prijs de baas is.

Equatoriaal Guinee is een van de meest repressieve landen in Afrika. President Nguema is aan de macht sinds een staatsgreep in 1979. Equatoriaal Guinee telt nog geen miljoen inwoners, maar is wel de op twee na grootste olieproducent van het continent. De presidentiële familie zwemt in het geld terwijl de meeste inwoners straatarm zijn.

Unesco had zich in eerste instantie nog „ten diepste dankbaar” betoond voor Nguema’s aanbod om de prijs te financieren.