Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Straf gelijk na dood jongen in Apeldoorn

Het gerechtshof in Arnhem heeft de vier jongens uit Apeldoorn die betrokken waren bij de dood van de 16-jarige Tano Jansen uit Apeldoorn, tot dezelfde straffen veroordeeld als de rechtbank in Zutphen vorig jaar. De vijfde verdachte, de minderjarige Ginger T., is opnieuw vrijgesproken. De straffen, tot twee jaar cel, zijn lager dan geëist. Justitie vroeg tot vijf jaar cel.

De slechthorende Tano Jansen kwam in 2009 door verstikking om het leven nadat hij door de vier jongens (toen 17 tot en met 19 jaar) was opgesloten in een container in Apeldoorn. De vier wilden hem „een lesje” leren. Hij maakte in de container een vuurtje, vermoedelijk om licht te hebben. Toen de vier jongeren anderhalf tot twee uur later in het gezelschap van de toen 15-jarige Ginger terugkeerden, bleek dat Tano Jansen was overleden. Hij was door verstikking om het leven gekomen. In paniek reden ze weg. Twee dagen lang hielden ze hun mond. Tano Jansen werd pas gevonden nadat de jongste verdachte haar vader had ingelicht.

De jongens hebben nooit voorzien dat Jansen zou kunnen overlijden, aldus het hof. Het gerechtshof acht de vier daarom niet schuldig aan dood door schuld, zoals bepleit door de aanklager, maar aan vrijheidsberoving met de dood tot gevolg. De straffen lopen uiteen omdat de jongens een verschillende rol vervulden. Sommigen zijn ook nog veroordeeld voor andere strafbare feiten.

Het hof rekent het de verdachten zwaar aan dat ze niet meteen alarm hebben geslagen. Uit psychiatrisch onderzoek is gebleken dat bij de jongens sprake is van onder meer „gebrekkige geestesvermogens”, een slecht ontwikkeld geweten en verslaving aan cannabis. Zij moeten allemaal een behandeling ondergaan. Het hof heeft ook, net als de rechtbank, bepaald dat de vier een schadevergoeding van 10.000 euro moeten betalen aan de nabestaanden.

De nu 19-jarige Rico G. heeft de hoogste straf gekregen; hij werd veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk. Drie anderen kregen respectievelijk 18 maanden waarvan 9 voorwaardelijk, 16 maanden waarvan 8 voorwaardelijk en de toen minderjarige Jeffrey is tot 10 maanden jeugddetentie veroordeeld.