Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Entertainment

SELECTIE Theater

Hoogtepunt in de musicalgeschiedenis: 'Petticoat' Petticoat door Joop van den Ende Theaterproducties/ Stage Entertainment regie Paul Eenens premire 3 oktober 2010 Koninklijk Theater CarrŽ Amsterdam met Chantal Janzen (Patricia/Pattie Jagersma), Freek Bartels (Rogier van Rooden), Hajo Bruins (Jelle Jagersma), Marjolijn Touw (Mevrouw van Rooden), Kees Boot (Fred Wieger), Mike Weerts (Willem van Rooden) en Roon Staal (Peter Koot) op de foto vlnr.: Kees Bartes (Rogier van Rooden), ensemble en Chantal Janzen (Pattie)
Hoogtepunt in de musicalgeschiedenis: 'Petticoat' Petticoat door Joop van den Ende Theaterproducties/ Stage Entertainment regie Paul Eenens premire 3 oktober 2010 Koninklijk Theater CarrŽ Amsterdam met Chantal Janzen (Patricia/Pattie Jagersma), Freek Bartels (Rogier van Rooden), Hajo Bruins (Jelle Jagersma), Marjolijn Touw (Mevrouw van Rooden), Kees Boot (Fred Wieger), Mike Weerts (Willem van Rooden) en Roon Staal (Peter Koot) op de foto vlnr.: Kees Bartes (Rogier van Rooden), ensemble en Chantal Janzen (Pattie)

Petticoat

Nijmegen etc.

Petticoat is een voorlopig hoogtepunt in de Nederlandse musicalgeschiedenis. Hoofdrolspeelster Chantal Janzen is onweerstaanbaar als het meisje Pattie dat in de jaren vijftig naar de grote stad trekt om beroemd te worden. Ze is als een Alice in Wonderland die met een mooie mengeling van nuchterheid en gevoeligheid haar rol vertolkt. Hajo Bruins is haar bokkige vader. De composities van Henny Vrienten sluiten prachtig aan bij de onschuldige, lichte sfeer van die jaren.

Tournee t/m 3 juli. Inl: musicals.nl.

Trust

Groningen, Amsterdam, Rotterdam

De Schaubühne uit Berlijn bezoekt Nederland met Trust; danstheater met acteurs en dansers. Nederlandse choreografe Anouk van Dijk werkte samen met Duitse regisseur Falk Richter in een voorstelling over vertrouwen en bedrog; over het overvolle, veeleisende westerse leven, met op de achtergrond de crisis. In Trust grijpen de armen in het luchtledige, tonen lichamen onbewuste tics, zakken als ledenpoppen in elkaar en glijden van stoelen. Dansers en acteurs vallen elkaar in de armen, maar de omhelzing is te zwak voor werkelijke steun. Treft iemand een paar sterke armen, dan volgt een gevecht om daaruit los te breken.

Tournee 2-6 nov. Inl: anoukvandijk.nl.

Wonderland in kelder

IJmuiden, Zwolle, etc.

In Alice in Wonderland van het Noord Nederlands Toneel benadrukt Ko van den Bosch niet het sprookjesachtige van het boek, maar juist het grimmige. Hij verbindt het verhaal over Alice met de griezelige geschiedenis van de Oostenrijkse vader Fritzl, die zijn dochter gijzelde in een kelder, en met de huidige politieke werkelijkheid, die ons land doet veranderen in ‘Hufterije’. Hoofdrolspeelster Maartje van de Wetering is een betoverende Alice in dirndl.

Tournee t/m 11 dec. Inl: nnt.nl.

Doek!

Amstelveen, Bussum, etc.

Loes Luca en Peter Blok spelen in het nieuwe stuk van Maria Goos twee acteurs die na jaren weer samen op het podium staan. Ooit waren ze geliefden. Of was dat slechts spel? Het verbluffende Doek! is geïnspireerd door de toneelwereld. Net als in ander werk van Maria Goos vormen onnadrukkelijke grapjes het cement tussen wrange waarheden en momenten van tederheid.

Tournee t/m 5 jan. Inl: kikproducties.nl.