Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

SELECTIE Film

Uncle Boonmee

Op het eerste gezicht is Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives een sobere vertelling over een doodzieke man die zijn laatste levensdagen doorbrengt omringd door zijn familieleden en een hallucinerende tocht door de jungle onderneemt om te sterven in de grot waar hij ooit in zijn eerste leven ter wereld kwam. Dat verhaal is gebaseerd op een verslag dat de boeddhistische monnik Phra Sripariyattiweti in 1983 schreef over een man die zich tot in detail zijn eerdere levens wist te herinneren. De in 1970 in Thailand geboren en in Chicago geschoolde ‘Joe’ is een toonaangevend filmmaker en multimediakunstenaar. Hij kan licht filmen als geen ander. En verder is het simpel. Deze film is onontkoombaar. Hij is radicaal. Geestig. Geestverruimend. Een politieke mokerslag. Die Gouden Palm kreeg hij niet voor niets.

In: 6 bioscopen.

Yves Saint Laurent

De documentaire Yves Saint Laurent. L’amour fou gaat over de relatie van vijftig jaar tussen de modeontwerper en zijn partner Bergé. „Ik geloof niet in het bestaan van de ziel”, zegt Bergé, terwijl hij nog een keer door de woning loopt, waar in vrijwel elk hoekje een grandioos kunstwerk te zien is. De documentaire toont de ware bezetenheid van Laurent voor zijn vak, waaraan hij uiteindelijk te gronde ging. Bergé: ,,Hij was maar twee dagen per jaar echt gelukkig, als hij het applaus in ontvangst nam voor zijn voorjaars- en najaarscollectie. Meteen daarna begonnen de zorgen weer.” Begin twintig was de extreem verlegen ontwerper pas, toen hij al een superster was in de modewereld. De jeugd die hij had gemist haalde hij later in met buitensporig drugs- en drankgebruik. Het levensverhaal van de mannen draait om de mooie buitenkant. Daar doorheen schemert steeds de melancholie van het ontoereikende van die levenshouding, van de leegte die de schoonheid niet kan vullen.

In: 11 bioscopen.

The Town

Als acteur werd Ben Affleck nooit de superster die velen zo’n vijftien jaar geleden in hem zagen. Dat Affleck zichzelf in 2007 heruitvond als regisseur, bleek een verstandige carrièrestap. Zijn debuutfilm met broer Casey in de hoofdrol was het prachtig ambivalente Gone Baby Gone, over een kidnapzaak die misschien beter niet opgelost had kunnen worden. Afflecks vervolg The Town is ook in Boston gesitueerd. De film speelt in de Ierse wijk Charlestown. Zo is Doug MacRay (Affleck), zoon van een gedetineerde bankovervaller, na een mislukt avontuur als ijshockeyer het meesterbrein geworden van een bende die perfect geplande, bloedeloze bankovervallen uitvoert. The Town is een solide bankovervalfilm geworden.

In 44 bioscopen

Slovenian Girl

In Slovenian Girl is studente Aleksandra de metafoor voor moralistische kritiek op het kapitalisme. Dat heeft weinig goeds gebracht. Slovenië prostitueert zichzelf en levert zich uit aan pooiers.