Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

SELECTIE BEELDENDE KUNST

Esther Janssen 'Panorama I' (2009) uit de tentoonstelling 'Swell' bij Galerie Cokkie Snoei in Amsterdam
Esther Janssen 'Panorama I' (2009) uit de tentoonstelling 'Swell' bij Galerie Cokkie Snoei in Amsterdam

Swell

Amsterdam Met de werken van Esther Janssen kun je twee kanten op. De titel Swell , een huwelijk tussen ‘sweet’ en ‘hell’ lijkt deze kanten te verenigen. In Panorama 1 roepen donkere wolken samen met de grote schaduwen van de ballonnen een dreigend beeld op van een wereld waarin alles zichtbaar is en te koop. Een wereld ook waarin alle waarden zijn teruggebracht en gelijkgeschakeld tot aantrekkelijk verpakte clichés. Janssen heeft het vermogen om aan alles wat plat en cliché is een aura van echtheid toe te voegen. Behalve aan ‘digitale schilderijen’ heeft Janssen zich ook gewaagd aan genaaide schilderijen, genaaid skai met vulling, formaat 100 cm x 100 cm. Janssen maakt voelbaar dat we ons bestaan vooral vullen met lucht. Door alles wat plat is of diep lijkt, op te blazen tot adembenemende proporties, laat ze zien dat het juist ons vermaak en onze verlangens, dromen en geloof zijn die ons verstikken.

T/m 20 nov bij galerie Cokkie Snoei, Hazenstraat 11. Inl 020-4 23 38 07 &

Dutch Design Week

Eindhoven Van 24 tot en met 31 oktober staat Eindhoven in het teken van de DDW, met 300 evenementen op zestig locaties. Het Klokgebouw op Strijp-S is de hotspot. Zo’n 1500 vormgevers uit binnen- en buitenland tonen hun werk op het gebied van industrieel ontwerp, concept design, grafisch ontwerp, textiel & mode, ruimtelijk ontwerp, fooddesign en designmanagement & trends. Er zijn dagelijks lezingen, workshops, seminars en vele exposities. Entree Klokgebouw is gratis. Vooraf registreren en e-ticket aanvragen. DDW passe-partout kost €22. Deze geeft toegang tot topacts en biedt extra’s als consumpties e.d.

www.dutchdesignweek.nl

Affordable Art Fair

Amsterdam Van do 28 t/m zo 31 okt staat de Westergasfabriek weer in het teken van betaalbare, hedendaagse kunst. De Affordable Art Fair (AAF) wordt voor de vierde keer gehouden. Dit jaar zijn ruim 85 galeries uit binnen- en buitenland aanwezig met een grote variëteit aan kunst. De prijzen van de werken liggen tussen €100 en €5.000. Werk van bekende kunstenaars, maar ook inspirerende objecten van net afgestudeerden. Voor kunstenaars in spé zijn er workshops te volgen en voor beginnend kunstkopers is er een speciale videoruimte ingericht i.s.m. kenners, kopers en makers van kunst.

Do, za & zo open van 11-18u vr 11-20u. Entree (aan de deur): € 13, CJP/student /65 € 10. Inl. www.affordableartfair.nl

Het Brein in Het Dolhuys

Haarlem Gastcurator Jennifer Hoes presenteert voor Kunstlijn Haarlem 2010 Het Brein, een tentoonstelling met kunstwerken waarin interne processen van de individuele deelnemers zichtbaar zijn. Veertien kunstenaars onder wie Olaf Mooij en Jennifer Hoes en een kunstenaarscollectief geven het eigen brein bloot.

Schotersingel 2, Van 26 okt -19 dec. Inl. 023-5410670 www.hetdolhuys.nl

Mike Bouchet

Amstelveen Het Cobra Museum heeft de Amerikaanse kunstenaar Mike Bouchet (1970, Castro Valley, Californië) gevraagd zijn visie op New Living te presenteren. Het eindresultaat is een prikkelende tentoonstelling die speciaal is afgestemd op de monumentale bovenverdieping van het museum. Een zwembad, een ‘indoor’ golf installatie, een Amerikaanse modelwoning en een gazon van kunstgras. Bouchet geeft een draai aan objecten die samenhangen met onze kapitalistische en hyper-individualistische samenleving.

New Living van 23 okt t/m 30 jan. Cobra Museum of Modern Art, Sandbergplein 1. Inl 020 5475038 & www.cobra-museum.nl

Joep van Liefland

Amsterdam Joep van Liefland verzamelt al ruim tien jaar videobanden in allerlei genres; van homevideo’s tot geflopte Hollywoodproducties, educatieve films tot porno. In Stedelijk Museum Bureau Amsterdam is deze collectie van videobanden te zien in de installatie Black Systems - Extended Version. Daarnaast worden ook andere analoge ‘zwarte systemen’ getoond zoals tv-monitoren, videorecorders, filmbanden en afstandsbedieningen, zowel in fysieke vorm als gerepresenteerd op doek en papier. Van Liefland deelde zijn interesse in Berlijn ook al met een publiek, toen hij in 2002 daar een eigen videotheek in een oude garage creëerde.

T/m 28 nov. SMBA, Rozenstraat 59, Inl www.smba.nl

Kopstukken

Amsterdam Ter gelegenheid van het 130-jarig bestaan van de Vrije Universiteit heeft het Exposorium de tentoonstelling Kopstukken samengesteld, een selectie uit de collectie hooglerarenportretten.

25 dec Exposorium VU, De Boelelaan 1105. Inl. 020-5985648.

Hygiëne

Maastricht Op basis van bruiklenen van het Hygiëne Museum in Dresden is in Maastricht de tentoonstelling Hygiene, the story of a museum te zien. Kernbegrippen in de hygiënebeweging zijn transparantie en zuiverheid. Onder meer getoond wordt de Glazen Mens, bewonderd als symbool van een transparant lichaam.

Marres, Capucijnenstraat 98. Vanaf 24 okt. t/m 30 jan. Inl. www.marres.org

Kunsttiendaagse

Bergen aan Zee Vr 22 oktober begint in Bergen en Bergen aan Zee de Kunsttiendaagse. Er zijn optredens van jazztalent Paulien van Schaik, er is een literaire avond met Arthur Japin en voor kinderen is er de mogelijkheid om in de Classic Express een muziekuitvoering te volgen. Op zaterdag 30 oktober is er vanaf 14u 30 een kunstveiling in hotel Marijke onder leiding van Christie’s. Verder zijn er uiteraard vele exposanten en galeries waar uiteenlopende kunst te bekijken is. Inl: www.dekunst10daagse.nl