Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Boeken

Ramsj

Cover van het boek Musicophilia : Tales of Music and the Brain van Oliver Sacks
Cover van het boek Musicophilia : Tales of Music and the Brain van Oliver Sacks

Susan Butler (ed.): My Dear Mr. Stalin. The Complete Correspondence of Franklin D. Roosevelt and Joseph V. Stalin. Gebonden, Yale University Press 2005, 361 blz., van €40,- voor €12,99. Nayler & Co Den Haag (070-3605454)

Op 26 juli 1941 schreef de Amerikaanse president Roosevelt een eerste persoonlijke brief aan Stalin, waarin hij de Sovjetleider hulp aanbood in de strijd tegen de Duitsers (die de Sovjet-Unie eind juni waren binnengevallen). Meer dan 300 aan elkaar gerichte ‘hot war messages’ zouden volgen. Met als laatste een oproep van Roosevelt om bij de verovering van Duitsland nauw samen te werken, geschreven kort voor zijn dood op 12 april 1945. Susan Butler bracht de unieke correspondentie bijeen en zorgde voor een uitstekende tekst.

Anton Gill: Gateway of the Gods. The Rise and Fall of Babylon. Gebonden, Quercus 2008, 192 blz., van €30,- voor €15,-. De Boekenmarkt Den Haag (070-3658226)

Fraai geïllustreerde geschiedenis van het Babylonische Rijk, vanaf circa 1800 v. Chr. toen Mesopotamië door koning Hammurabi onder Babylonische heerschappij werd gebracht, tot aan het bewind van Nebukadnezar tussen 606 en 562 v.Chr. Het is die laatste bloeiperiode die volop aandacht krijgt van Gill: kunst, literatuur, architectuur (de befaamde hangende tuinen van Babylon), wiskunde, astronomie en dagelijks leven.

Jan Brand e.a. (red.): Mode & Accessoires. Paperback, Terra 2007, 215 blz., van €34,95 voor €12,50. De Boekenmarkt Den Haag

‘Hoe weerspiegelen accessoires de cultuur van deze tijd, en in welke opzichten representeren ze een cultuuromslag in de beleving van de mode?’ aldus de vragen die vooropstaan in dit smaakvolle, uitbundig geïllustreerde boek. Een keur van experts buigt zich vervolgens over de toonaangevende accessoires: de schoen, de tas, de hoed, de sjaal, de handschoen en de bril. Alle bekende merken komen aan de orde, van Giorgio Armani tot Vivienne Westwood.

Joachim Marterer (ed.): Africa. Tribal Art. Gebonden, Schulte/Weiss 2006, 264 blz., van €99,- voor €25,-. Premsela Amsterdam (020-6624266)

Prachtig verzorgd boek over tribale kunst uit West-Afrika (Dogon), Nigeria (Yoruba), Kameroen, Gabon, Congo en Angola (Luba). De grondige tekst gaat niet alleen in op de esthetische en kunstzinnige aspecten van de ruim 200 afgebeelde objecten, maar ook op de etnografische: hun religieuze, sociale en politieke functie. Een soortgelijk boek maar dan geheel gewijd aan tribale kunst uit Gabon, ligt eveneens van €99,- voor €25,- bij Premsela. Beide delen samen €45,-.

Lisa Diedrich (red.): Fieldwork. Landschapsarchitectuur in Europa. Gebonden, Thoth 2006, 253 blz., van €55,- voor €22,50. De Slegte

De eerste aflevering van een driejaarlijkse publicatiereeks, uitgegeven onder auspiciën van de Stichting Landscape Architecture Europe. Boek opent met zeven stevige essays, waarna 43 projecten volgen die samen de ‘state of the art’ vormen van de landschapsarchitectuur in Europa. Daaronder ook projecten in Arnhem (woonwijk Monnikenhuizen) en Amsterdam (de nieuwe Oosterbegraafplaats). Rijk en mooi geïllustreerd.