Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Politiek

PVV trekt 'allochtonenstop' terug

Het wordt de PVV vaak verweten de discussie over integratieproblemen te vervuilen door het gebruik van harde termen als ‘kopvoddentaks’ en ‘straatterroristen’. Tot nu toe vonden die verwijten bij de partij geen gehoor. Des te opmerkelijker is het daarom dat de PVV-fractie in de Haagse gemeenteraad gisteravond een voorstel voor een ‘allochtonenstop’ in het Haagse amateurvoetbal precies om die reden heeft teruggetrokken.

Volgens Richard de Mos, raadslid in Den Haag en lid van de Tweede Kamer, „vervuilde het ongelukkig gekozen woord ‘allochtonenstop’ de discussie over de problemen binnen het Haagse amateurvoetbal”. De term leidde volgens hem „slechts tot meer wij-tegen-zijdenken”. De Mos zei gisteravond dat de PVV in Den Haag „alleen maar aan oplossingen” wil werken.

Het Kamerlid zei het terugtrekken van het voorstel gisteren te hebben besproken met partijleider Geert Wilders, wiens PVV het huidige minderheidskabinet van VVD en CDA gedoogt. De Mos: „Ik heb hem gezegd dat dit onze strategie was en daar kon hij achter staan.”

Volgens De Mos heeft de „islamisering van het Haagse amateurvoetbal” tot grote problemen geleid. Hij stelt dat zaken als „wanbetalingen, een gigantisch tekort aan vrijwilligers, respectloos gedrag en geweldsincidenten aan de orde van de dag” zijn bij clubs met een hoog percentage niet-westerse allochtone leden. Het raadslid vindt dat het stadsbestuur de problemen ontkent.

Een zwarte lijst voor wanbetalers en een tijdelijke allochtonenstop zag De Mos als oplossing voor de problemen. In een trits vragen die De Mos gisteren aan het college van B en W stelde, verwees het raadslid naar een voetbalwedstrijd van afgelopen weekend. De opstelling van het eerste elftal van GSC ESDO zou bewijzen dat die club „geïslamiseerd” is.

De PvdA in de Tweede Kamer wilde van staatssecretaris Schippers (Sport, VVD) weten of het voorstel van de PVV discriminerend is. Ook de raadsleden van andere partijen en het stadsbestuur in Den Haag reageerden verontwaardigd. Wethouder Karsten Klein (Sport, CDA): „Hoe krijg je het voor het elkaar om ieder maatschappelijk probleem op allochtonen te betrekken? Een dwangmatige xenofocus. Voor een fractie die claimt midden in de Haagse samenleving te staan, is dat natuurlijk onverantwoord en onrealistisch. Uit eigen ervaring weet ik dat dit absoluut geen ‘buitenlander-probleem’ is, zoals de PVV wil doen voorkomen.”