Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Entertainment

Poëtische beelden van de nacht

cd klein-kunst

Alex Roeka

Zachtaardig vergooid****

Alex Roeka is misschien wel de rafeligste zanger van Nederland. Een jaar of vijftien geleden viste hij zichzelf uit de goot om zijn ziel op muziek te zetten – in liedjes waarvan de levenslustige melodietjes harmonieus samengaan met de veel minder feestelijke sfeer van zijn teksten.

Ook op zijn nieuwe cd, zijn achtste, maken zijn muzikanten weer een welluidende bedding voor het ietwat sidderende stemgeluid waarmee Roeka zijn poëtische beelden van de nacht, de wanhopige liefde en de hang naar dronkenschap oproept. Hij raapt, zingt hij, „parels uit de drek” en noemt zichzelf „een houten been dat nog wil dansen”. Hij bezingt het leger der nachtelijke eenzamen, starend naar „verloren liefdes onderin hun glas”. En hij brengt een ode aan hen die niet zonder kleerscheuren zijn gebleven.

Allengs heeft Roeka de snerpende toon uit zijn vroegere werk verruild voor een idioom dat iets meer troost lijkt te bieden. Maar hij blijft uniek. Dat blijkt ook uit het gelijknamige theaterprogramma waarmee hij dit seizoen, met zijn begeleiders, op tournee is.

Henk van Gelder