Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Boeken

PAS VERSCHENEN

Cornelis. Brievenbundel 1934-1946. € 20,– www.brievenaancornelis.nl

Op het Waterlooplein gevonden brieven vormen de aanleiding tot een bijzonder vormgegeven boekje, een studieproject van twee studenten aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, Joshua Koomen en Arthur Reinders Folmer.

Maxim Gorki: Op de bodem / De Zykovs (Na dne / Zykovy). Vert. Marja Wiebes, Plantage, 176 blz. € 14,–

Toneelstukken uit 1902 resp. 1913 van de Russische roman- en toneelschrijver Maxim Gorki (1868-1936).

Edgar Hilsenrath: Het sprookje van de laatste gedachte (Das Märchen vom letzten Gedanken). Vert. Elly Schippers, Anthos, 494 blz. € 24,95

Herziene vertaling van de roman uit 1989 van de Duitse schrijver Edgar Hilsenrath (1926) over de genocide van de Armeniërs in 1915. ‘De zucht om macabere gebeurtenissen uitvoerig te schilderen heeft Hilsenrath beteugeld. Het resultaat is een bijzonder aangrijpende roman waarvoor Hilsenrath terecht de Alfred Doblin-prijs kreeg.’ (Peter Veldhuisen in CS, 10.08.90).

Ann Meskens & Tatiana De Munck: Jacques Tati. Een kwestie van kijken. Lemniscaat, 300 blz. € 24,95

Herziene en geïllustreerde uitgave van De passie van Ann Meskens: Tati uit 2005 over de Franse filmmaker Jacques Tati (1909-1982). ‘Wat in het boek van Meskens opvalt is hoe lenig zij de filosofie met huis, tuin en keuken verbindt. Geen abstracte betogen maar persoonlijke ontboezemingen, geen verheven toon maar opgewekt onderzoek, geen jargon maar poëzie.’ (Bianca Stigter, 08.05.06).

Erwin Mortier: Een ontsnappingskunstenaar. Essay over Franz Hellens. Voetnoot, 58 blz. € 8,–

Deel in de reeks BELGICA, een serie met korte teksten en verhalen uit de Vlaamse en Waalse literatuur, tegelijk verschenen met Jan Van Loy, Weltschmerz voor dummies (44 blz. € 7,–) en Paul Willems, De nevelkathedraal (Vert. Kiki Coumans en Hans van Pinxteren, 96 blz. € 9,-).

Matt Ridley: De rationele optimist. Over de evolutie van welvaart (The Rational Optimist: How Prosperity Evolves). Contact, 440 blz. € 34,95

Voormalig journalist van de Economist Matt Ridley over de vooruitgang. ‘Ridley maakt aannemelijk dat door de productie van kunstmest, de uitvinding van de verbrandingsmotor en de ontwikkeling van betere rassen, de landbouw tegenwoordig met minder land méér mensen kan voeden. Minder overtuigend is hij over het energieprobleem.’ (Rob van den Berg in Wetenschap, 19.06.10).

Ilija Trojanow, Juli Zeh: Aanslag op de vrijheid. De veiligheidswaan, de controlestaat en de aantasting van de burgerrechten (Angriff auf die Freiheit. Sicherheitswahn, Überwachungsstaat und der Abbau bürgerlicher Rechte). Vert. Hilde Keteleer, De Geus, 158 blz. € 16,90

Pamflet tegen een politiestaat. ‘De these – bewaking vervangt ideologie – prikkelt, maar wordt niet goed uitgewerkt. [...] Toch is het een sympathiek boekje. De schrijvers zijn op hun best als ze de vrijheid van het individu verdedigen.’ (Michel Kerres in Boeken, 6.11.09)